Buitenland

Jens Stoltenberg: ‘Dreigement met kernwapens Poetin gevaarlijke, roekeloze retoriek’

21-09-2022 15:47

Jens Stoltenberg
Secretaris Generaal NAVO Jens Stoltenberg in 2019. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

NEW YORK, 21 september (Reuters) – De mobilisatie door de Russische president Vladimir Poetin van duizenden extra troepen voor de oorlog in Oekraïne zal het conflict escaleren en zijn dreigement om kernwapens te gebruiken was “gevaarlijke en roekeloze retoriek”, zei de secretaris-generaal van de NAVO op woensdag.

Jens Stoltenberg vertelde Reuters hoofdredacteur Alessandra Galloni in een interview dat de eerste mobilisatie van Rusland sinds de Tweede Wereldoorlog geen verrassing was, maar dat het conflict, dat begon met de Russische invasie op 24 februari, hierdoor zou escaleren.

Stoltenberg zei dat de acties van Poetin aantonen “dat de oorlog niet volgens zijn plannen verloopt” en dat het duidelijk is dat de Russische president “een grote misrekening” heeft gemaakt.

Poetin riep 300.000 reservisten op om in Oekraïne te vechten en steunde een plan om delen van het land te annexeren, waarbij hij tegenover het Westen liet doorschemeren dat hij bereid was kernwapens te gebruiken om Rusland te verdedigen.

“We zullen ervoor zorgen dat er in Moskou geen misverstand bestaat over hoe we precies zullen reageren. Natuurlijk hangt het ervan af wat voor soort situatie of wat voor soort wapens ze kunnen gebruiken. Het belangrijkste is om dat te voorkomen en daarom zijn we in onze communicatie met Rusland zo duidelijk geweest over de ongekende gevolgen”, aldus Stoltenberg, verwijzend naar een eventueel Russisch gebruik van kernwapens.

De aankondiging volgde op toenemende slachtoffers en tegenslagen op het slagveld voor de Russische troepen, die in een Oekraïens tegenoffensief deze maand uit hun veroverde gebieden in het noordoosten van Oekraïne zijn verdreven en in het zuiden zijn vastgelopen.