Buitenland

Poetin kondigt gedeeltelijke mobilisatie aan, beschuldigt het Westen van nucleaire chantage

21-09-2022 08:42

De Russische president heeft woensdag toch de verwachte speech gegeven die dinsdagavond maar niet kwam. President Poetin kondigde volgens Reuters een gedeeltelijke mobilisatie af. Ook beschuldigde hij Westerse mogendheden van nucleaire chantage. Rusland zal zich volgens hem echter niet laten afschrikken door Westerse dreigementen, en heeft veel wapens om mee terug te slaan. De Russische territoriale integriteit zal volgens hem worden beschermd.

Volgens Poetin zullen in eerste instantie alleen reservisten opgeroepen worden. Dit proces begint vandaag, op 21 september. Volgens Interfax heeft Poetin gezegd dat deze mobilisatie ervoor moet zorgen dat het Russische leger meer mannen binnenhaalt die al hebben gediend, en die nuttige ervaring en expertise meebrengen. Het Russische ministerie van Defensie werkt nu aan het oproepen van 300.000 mannen.

De speech bleek dus niet te gaan over de geplande referenda die pro-Russische bestuurders in het oosten en zuiden van Oekraïne eind deze week willen houden. Een gedeeltelijke mobilisatie zal worden gezien als een belangrijke escalatie in het conflict. Poetin heeft deze beslissing tot nu toe niet aangedurfd.