Politiek Buitenland

Congres Britse Labour Party in teken van ‘immorele’ belastingverlagingen premier Truss

25-09-2022 18:24

AP – De Britse oppositiepartij Labour Party heeft zondag haar jaarlijkse congres geopend, waarbij de leiders de “immorele” belastingverlaging van de nieuwe conservatieve regering aanvallen.

Het evenement, dat dit jaar plaatsvindt in de noordelijke stad Liverpool, ging van start twee dagen nadat de Britse regering, onder leiding van de nieuwe premier Liz Truss, zei dat zij een belastingtarief van 45% voor de hoogste Britse inkomens zou schrappen en verder zou gaan met plannen om de groei te stimuleren.

De Labour Party heeft de belastingverlaging aangegrepen als een cruciaal punt voor de Britten die het moeilijk hebben door de ergste stijging van de kosten van levensonderhoud in decennia. Labour-leider Keir Starmer vertelde zijn aanhangers dat de conservatieve partij “haar ware gezicht heeft laten zien” door belastingverlaging voor de hogere inkomens. Zij “maken de rijken rijker en doen niets voor werkende mensen”, zei hij bij aankomst op de conferentie.

Andy Burnham, de burgemeester van Manchester, één van de grootste steden van het Verenigd Koninkrijk, zei dat het beleid “immoreel” was.

Verpletterende Nederlaag

Labour leed een verpletterende nederlaag bij de laatste algemene verkiezingen in 2019 onder de vorige leider Jeremy Corbyn en gebruikt deze conferentie als een manier om zich opnieuw te positioneren als een geloofwaardige regering in afwachting.

Bij de opening van de conferentie hielden Labour-leden een minuut stilte ter nagedachtenis aan koningin Elizabeth II en zongen ze het volkslied – de eerste keer dat het gezongen werd op de conferentie van de partij die veel leden heeft die de monarchie graag afgeschaft zouden zien.

Starmer zei dat er nu “geloof is in een Labour-regering” bij een electoraat dat te kampen heeft met torenhoge energierekeningen die de inflatie hebben opgedreven tot 9,9%, terwijl werknemers slechts bescheiden loonsverhogingen krijgen.

Hij beloofde de verlaging van de inkomstenbelasting voor de rijkste Britten terug te draaien en energieproducenten te treffen voor een ‘windfall tax‘ op recordwinsten. Hij zei ook dat zijn regering zou investeren in groene energie om de overgang van fossiele brandstoffen te versnellen.

Angela Rayner, plaatsvervangend leider van Labour, was de belangrijkste spreker op de eerste dag van de conferentie en beschuldigde de regering ervan “de zakken van olie- en gasbedrijven te vullen en bankiers te verrijken terwijl gezinnen honger lijden”.

De regering van Truss heeft een ‘windfall tax‘ afgewezen, maar subsidieert wel de energierekening voor consumenten en bedrijven. De subsidies zullen de belastingbetaler naar verwachting meer dan 150 miljard pond (171,3 miljard euro) kosten.