Buitenland

Polen cancelt concerten Roger Waters na ophef over zijn pro-Russische anti-NAVO standpunt

25-09-2022 10:52

Update: niet Roger Waters heeft zijn concerten gecanceld maar de concertzalen Live Nation Polska en Tauron Arena Krakau hebben de concerten gecanceld, bericht Reuters:

“Live Nation Polska en Tauron Arena Krakau hebben het concert van Roger Waters geannuleerd”, aldus de organisatoren in een verklaring op de website van de zaal. Ze gingen niet in op de reden voor de annulering.

In een post op sociale media zei Waters dat het niet waar was dat hij of zijn management de concerten hadden geannuleerd en bekritiseerde hij het lokale raadslid Lukasz Wantuch over de stemming om hem ongewenst te verklaren in de stad.

“Lukasz Wantuch heeft gedreigd met een vergadering waarin de raad wordt gevraagd mij ‘Persona non grata’ te verklaren vanwege mijn publieke inspanningen om alle betrokkenen bij de rampzalige oorlog in Oekraïne, met name de regeringen van de VS en Rusland, aan te moedigen om te werken aan een onderhandelde vrede,” schreef Waters in een bericht op Facebook.

“Als de heer Lukasz Wantuch zijn doel bereikt, en mijn komende concerten in Krakau worden geannuleerd, zal dat een triest verlies voor mij zijn, omdat ik er naar heb uitgekeken om mijn boodschap van liefde met de mensen van Polen te delen.”

Wantuch zei in een Facebook post op zondagochtend dat hij in Oekraïne was en ‘s avonds commentaar zou geven op Waters’ verklaring.

Originele bericht:

WARSCHAU, Polen (AP) – Pink Floyd mede-oprichter Roger Waters heeft geplande concerten in Polen geannuleerd na ophef over zijn standpunt over de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, meldden Poolse media zaterdag.

Een medewerker van de Tauron Arena in Krakau, waar Waters gepland was om twee concerten in april te geven, zei dat ze niet langer zouden plaatsvinden.

“Roger Waters’ manager heeft besloten om zich terug te trekken, zonder enige reden te geven,” zei Lukasz Pytko van Tauron Arena Krakau zaterdag in commentaar dat door Poolse media werd gepubliceerd.

De website voor Waters’ This Is Not a Drill-tournee vermeldde niet langer de Krakau-concerten die eerder gepland waren voor 21-22 april.

Stadsbestuurders in Krakau zouden volgende week stemmen over een voorstel om Waters als persona non grata te benoemen, waarbij zij “verontwaardiging” uitten over het standpunt van de muzikant over de oorlog in Oekraïne.

Waters schreef begin deze maand een open brief aan de Oekraïense first lady Olena Zelenska waarin hij “extreme nationalisten” in Oekraïne verweet “uw land op het pad naar deze rampzalige oorlog” te hebben gezet. Ook bekritiseerde hij het Westen voor het leveren van wapens aan Oekraïne, waarbij hij vooral Washington de schuld gaf.

Waters heeft ook de NAVO bekritiseerd en beschuldigd van het provoceren van Rusland.

 

Aanpassingen: berichtgeving Reuters toegevoegd en kop aangepast om 14:35 uur.