Partnerbijdrage

Hier moet je op letten bij het lenen van geld

26-09-2022 18:03

Dat geld lenen geld kost heb je ongetwijfeld al eens op een reclame gehoord. Nu hoef je je daar natuurlijk niet door te laten afschrikken, omdat je door geld te lenen een grote aankoop kan doen. Denk aan de nieuwe auto waar je al lang van droomt of een investering in je huis. Zolang je met deze 5 factoren rekening houdt, kan er niet zo veel misgaan.

Waar je geld leent

Het is niet moeilijk om geld te lenen. Verre van zelfs. De kredietverstrekkers vliegen je zowat om de oren. Het is van groot belang waar je geld leent. Ga je bijvoorbeeld een bedrag van 5000 euro lenen, dan is het slim om online de beste kredietverstrekkers te vergelijken. Je bent natuurlijk volledig vrij in je keuze. Je kunt voor een bekende bank kiezen, maar ook voor de kredietverstrekker met de laagste rente. Zolang je maar goed nadenkt. Kijk daarbij ook naar het advies van websites die vergelijkingen maken.

Hoeveel je leent

Dit klinkt als een open deur. Toch komt het voor dat mensen die geld lenen niet echt goed nadenken over de hoogte van het bedrag. Denk vooral niet te makkelijk over de lening. Iedere euro moet worden terugbetaald, uiteraard met rente. Maak niet de fout door te beslissen er nog duizenden euro’s bij te lenen, terwijl dat misschien niet nodig is.

De rente

Geld lenen kost dus geld. En dat komt door de rente. Het is geen tientje die je van je ouders leent en een week later weer terugbetaalt. De percentages kunnen behoorlijk verschillen en zijn afhankelijk van veel factoren. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je altijd een vast bedrag aan rente betaalt. Zo weet je waar je aan toe bent. Het wordt een nadeel als de rente behoorlijk gaat zakken.

Welk type lening

Er zijn heel veel verschillende leningen. De twee relevante in dit artikel zijn doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Bij doorlopend krediet krijg je een limiet. Dat bedrag, van bijvoorbeeld 10.000 euro, kan je in één keer opnemen, maar ook in delen. Zodra je begint met opnemen, ga je ook terugbetalen. Iedere maand betaal je minimaal 2 procent van het opgenomen bedrag. Als je het volledige bedrag hebt opgenomen en terugbetaald, kan je weer gaan lenen.

Een persoonlijke lening is een eenmalig bedrag dat je leent. Het staat in één keer op je rekening. Je betaalt een vaste rente. Deze is over het algemeen wel wat hoger dan bij een doorlopend krediet.

De looptijd

Denk goed na over de looptijd van de lening. Bij lagere maandlasten, is de looptijd langer. Dan betaal je meer rente. Als je sneller aflost, is het maandbedrag hoger. Maar dan ben je wel goedkoper uit. De looptijd kan ook van praktische aard zijn. Als je bijvoorbeeld 20.000 euro leent voor een nieuwe auto, wil je niet dat je nog aan het afbetalen bent, als de auto al lang weer is ingeruild voor een ander model.