Achtergrond

Italië heeft zeldzaam tijdperk van politieke stabiliteit voor de boeg

26-09-2022 13:05

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni Sept. 26, 2022. AP Photo/Gregorio Borgia.

ROME, 26 september (Reuters) – De rechtse alliantie die de nationale verkiezingen in Italië heeft gewonnen, zal een zeldzaam tijdperk van politieke stabiliteit inluiden om de problemen van de op twee na grootste economie van de eurozone aan te pakken.

Lees ook: dossier Italië

Giorgia Meloni lijkt de eerste vrouwelijke premier van Italië te worden aan het hoofd van de meest rechtse regering sinds de Tweede Wereldoorlog, nadat zij de conservatieve alliantie bij de verkiezingen van zondag naar de overwinning heeft geleid.

“Ik verwacht dat we minstens vijf jaar lang zullen doorgaan zonder veranderingen, zonder wendingen, met prioriteit voor de dingen die we moeten doen”, zei Matteo Salvini, leider van de Lega die een van de belangrijkste bondgenoten is van Meloni’s Broeders van Italië.

Uit bijna definitieve resultaten blijkt dat het rechtse blok, waartoe ook Silvio Berlusconi’s Forza Italia behoort, een solide meerderheid in beide huizen van het parlement zou moeten hebben, waarmee mogelijk een einde komt aan jaren van onrust en fragiele coalities.

Het resultaat is het meest recente succes voor rechts in Europa, na een doorbraak voor de anti-immigratie Zweedse Democraten in de verkiezingen van deze maand en de vooruitgang van de National Rally in Frankrijk in juni.

Meloni bagatelliseert de postfascistische wortels van haar partij en stelt haar voor als een mainstream groepering zoals de Britse Conservatieven. Ze heeft beloofd het westerse beleid inzake Oekraïne te steunen en geen risico’s te nemen met de kwetsbare Italiaanse financiën.

Meloni, die zich heeft uitgesproken tegen wat zij noemt ‘de LGBT-lobby’ en massa-immigratie, sloeg een verzoenende toon aan in haar overwinningstoespraak in de vroege uren van maandag.

“Als ons gevraagd wordt deze natie te regeren, zullen we dat doen voor alle Italianen, met als doel het volk te verenigen en ons te richten op wat ons verenigt in plaats van op wat ons verdeelt”, zei ze tegen juichende aanhangers. “Dit is een tijd om verantwoordelijk te zijn.”

Zware erfenis

Meloni en haar bondgenoten staan voor een ontzagwekkende lijst van uitdagingen, waaronder stijgende energieprijzen, oorlog in Oekraïne en een hernieuwde vertraging van de op twee na grootste economie van de eurozone.

Haar coalitieregering, de 68e van Italië sinds 1946, zal waarschijnlijk niet voor eind oktober worden geïnstalleerd en premier Mario Draghi blijft voorlopig aan het hoofd staan van een overgangsregering.

Ondanks het gepraat over stabiliteit is Meloni’s alliantie verdeeld over enkele zeer gevoelige kwesties die wellicht moeilijk te verzoenen zijn als ze eenmaal in de regering zitten.

Draghi, voormalig hoofd van de Europese Centrale Bank, heeft Rome tijdens zijn ambtsperiode van 18 maanden naar het centrum van de EU-beleidsvorming geduwd en nauwe banden met Parijs en Berlijn gesmeed.

In Europa waren de rechtse oppositiepartijen in Spanje en Frankrijk, en de nationale conservatieve regeringen van Polen en Hongarije, die beide een gespannen relatie met Brussel hebben, de eersten die de overwinning van Meloni toejuichten.

Salvini trekt de westerse sancties tegen Rusland in twijfel en zowel hij als Berlusconi hebben vaak hun bewondering uitgesproken voor de leider van Rusland, Vladimir Poetin.

De bondgenoten verschillen ook van mening over de aanpak van de stijgende energierekeningen en hebben een reeks beloften gedaan, waaronder belastingverlagingen en pensioenhervormingen, die Italië met moeite zal kunnen opbrengen.

Nu de resultaten in meer dan 97% van de stembureaus zijn geteld, staan Meloni’s Broeders van Italië aan de leiding met meer dan 26% van de stemmen, tegenover slechts 4% bij de vorige nationale verkiezingen in 2018.

De Lega haalde slechts ongeveer 9%, tegen meer dan 17% vier jaar geleden, maar ondanks de relatief lage score zei Salvini dat hij aan zou blijven als partijleider. Berlusconi’s Forza Italia scoorde ongeveer 8%.

Centrumlinkse en centristische partijen behaalden meer stemmen dan rechts, maar werden benadeeld door een kieswet die brede allianties beloont. Enrico Letta, het hoofd van de belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Partij, kondigde aan dat hij zou aftreden als leider.

Ondanks de duidelijke uitslag was de stemming geen grote steun voor het rechtse blok. De opkomst bedroeg slechts 64%, tegenover 73% vier jaar geleden – een laagterecord in een land dat van oudsher een hoge opkomst kent.