Buitenland

Libanese banken gaan weer gedeeltelijk open na gijzelingen

26-09-2022 16:33

Beveiligers moeten politie en een enkele soldaat buiten een bankfiliaal houden. cc: AP Photo/Mohammed Zaatari

Door: Jan Omvlee, TPO- Verschillende Libanese banken hebben maandag hun deuren weer voorzichtig geopend, nadat deze vorige week waren gesloten uit angst voor gijzelacties. De economie van het land staat er al drie jaar bijzonder slecht voor, en ook de bancaire sector is instabiel. Om faillissementen te voorkomen werden er eerder dit jaar grenzen gesteld aan de hoeveelheid geld die spaarders op konden nemen. Veel spaartegoeden zijn in feite bevroren, uit angst dat de banken kopje onder gaan als iedereen zijn of haar geld komt opeisen.

Gijzelingen

Dit zorgde voor een aantal wanhoopsacties, waarbij spaarders dreigementen uitten of bankmedewerkers gijzelden om hun geld terug te krijgen. Bij één incident brak een een man in bij een bank, overgoot de vloer met brandstof, en dreigde het pand in de fik te steken. Bij een andere bank bedreigde een vrouw medewerkers met een pistool, dat achteraf nep bleek. De vrouw zei haar spaargeld nodig te hebben voor de kankerbehandeling van haar zus. In beide gevallen werd de situatie opgelost door mensen hun geld te geven, wat weer tot kopieergedrag lijkt te leiden bij anderen.

Vorige week maandag besloot het overlegorgaan van de Libanese banken om de tent maar helemaal te sluiten. Hoe banken vandaag open zijn gegaan, mochten ze zelf beslissen. De prioriteit zou liggen bij zakelijke transacties, zodat het bedrijfsleven niet nog meer averij oploopt.

Opstootje

In de zuidelijke stad Sidon was vanochtend nog een incident. Volgens de Dailysabah probeerden enkele politieagenten en militairen binnen te dringen bij een bankfiliaal. Ze wilden een bonus ophalen die de overheid hen onlangs had gegeven. Ze moesten door beveiligers buiten de deur worden gehouden, waarbij een worsteling ontstond.

De banken die nu opengaan, kunnen dit alleen doen met extra beveiliging. In sommige gevallen is hiervoor zelfs het leger ingezet. Spaarders hebben in de meeste gevallen een afspraak nodig om geld op te halen, wat frustrerende wachtrijen oplevert. De waarde van de Libanese Dollar is sinds 2019 met meer dan 90 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Dat de Libanese Centrale Bank de afgelopen jaren de geldpers heeft laten draaien, speelt hierbij ook een rol.

De Libanese overheid is nu in gesprek met het Internationaal Monetair Fonds over een mogelijk steunpakket. Het IMF wil echter hervormingen zien. Overheidsuitgaven moeten teruggedrongen, en de corrupte bureaucratie moet worden aangepakt. Dit zal vrijwel zeker meer ontslagen in de publieke sector betekenen, met als gevolg dat de staat nog meer steun onder de bevolking verliest.


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Groen Greenwashing

EU-toezichthouders voor banken doen diepte-onderzoek naar ‘greenwashing’

Rekeninghouders hebben steeds meer last van witwasbestrijding banken

Libanon en Israël naderen het sluiten van deal over gaswinning

Leider Hezbollah dreigt met ingrijpen tegen Israëlische gaswinning

Libanon en Israël ruziën over gaswinning op zee

Coalitie Hezbollah verliest meerderheid Libanees parlement

Libanon stemt: Hezbollah en bondgenoten staan op verlies

Fraudeur leent namens gemeente Steenbergen 12 miljoen euro bij Nederlandse Waterschapsbank

Banken gaan waarschijnlijk toch maar wel negatieve rente aan kleine spaarders doorberekenen

Libanon = failliet

Ex-CEO Carlos Ghosn van Nissan/Renault ontsnapt uit Japan, duikt op in Libanon

TPO+

Extra lappen voor offline service van de bank is niet onredelijk, hoe oud u ook bent

Nederlandse banken voelen zich gedwongen EU-wet te overtreden wegens Amerikaanse wet

Innovatie in 2019: Direct overboeken mogelijk bij grootste banken

TPO+

Banken rommelen met jaarcijfers om strenge kapitaaleisen te ontlopen

Banken machteloos tegen plofkraken, hoewel die zelden wat opleveren

Oud-directeur bankfiliaal boekte 1,5 miljoen euro over voor zijn eigen vertrekregeling, krijgt beroepsverbod

Vraag is niet óf er een nieuwe financiële crisis komt, maar hoe we daarmee omgaan

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

 

TPO Podcast

TPO Podcast 408 met WK Rellen Veelo en Keetschoppende Jongeren Brussen

Lees verder

TPO Podcast 405 met Matthijs Veelo en Bert van Nieuwkerk

Lees verder