Buitenland

Oekraïense stad Oeman ontvangt ondanks oorlog Joodse pelgrims

26-09-2022 13:18

Gebed aan de oever van een meer in Oeman, in 2016. paparazzza/Shutterstock

Door: Jan Omvlee,TPO-

Van 25 tot 27 september wordt het Joodse nieuwjaar gevierd, Rosh Hashanah. Voor de Oekraïense stad Oeman betekent dit dat het straatbeeld een ware metamorfose ondergaat. Oeman is namelijk de plek waar de tombe ligt van rabbijn Nachman van Breslov, die in 1810 overleed. De tombe is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijks bedevaartsoord voor orthodoxe Joden, en daar kan ook de oorlog met Rusland geen verandering in brengen.

De Amerikaanse, Oekraïense, Russische en Israëlische overheden hebben mensen ontraden om de pelgrimstocht te maken. Volgens The Times of Israël maakt dit bij de gearriveerde orthodoxen weinig indruk. Eentje zegt te geloven dat de geest van rabbijn Nachman de pelgrims voor het hele jaar zal beschermen, als ze maar bij zijn tombe komen bidden. Een andere, uit Israël afgereisde pelgrim merkt op dat Israëli’s wel gewend zijn aan luchtalarmen en schuilkelders.

Oeman ligt bovendien in de oblast Tsjerkassy, in het midden van Oekraïne, en niet dichtbij de frontlinie. Vorig jaar ontving de stad ongeveer 35.000 pelgrims, voornamelijk uit westerse landen en Israël. Dit jaar zouden er minder mensen op de viering af zijn gekomen, maar gaat het alsnog om meer dan 23.000 bezoekers.

In Oeman zijn inmiddels hotels, restaurants, en andere diensten geopend voor de pelgrims. De meeste bezoekers behoren tot de ”Breslov-sekte” van het orthodoxe Jodendom. Deze stroming is vernoemd naar de Jiddische naam voor de Oekraïense stad Bratislav, en werd eind achttiende eeuw opgericht door rabbijn Nachman.