Politiek Buitenland

Winst voor rechts na Italiaanse verkiezingen, politieke reacties

26-09-2022 10:12

Giorgia Meloni
Rome, Italy - February 03, 2020: Giorgia Meloni. Alessia Pierdomenico / Shutterstock.com

ROME, 26 september (Reuters) – Giorgia Meloni lijkt de eerste vrouwelijke premier van Italië te worden aan het hoofd van de meest rechtse regering sinds de Tweede Wereldoorlog, nadat zij een conservatieve alliantie naar de overwinning heeft geleid bij de verkiezingen van zondag.

Lees ook: dossier Italië

Hieronder volgen enkele van de eerste reacties.

Internationale reacties:

Franse premier Elisabeth Borne, bij RMC Radio:

“Ik wil geen commentaar geven op de democratische keuze van het Italiaanse volk en het is nu aan de (Italiaanse) president om een premier te benoemen.”

“In Europa hebben we bepaalde waarden en we zullen uiteraard waakzaam zijn” (en noemde met name mensenrechten en toegang tot abortus).

Marine Le Pen, leider van Frankrijks rechtse partij National Rally, op Twitter:

“Het Italiaanse volk heeft besloten zijn lot in eigen hand te nemen door een patriottische en soevereine regering te kiezen.

Felicitaties aan Giorgia Meloni en (Lega-leider) Matteo Salvini voor het weerstaan van de bedreigingen van een antidemocratische en arrogante Europese Unie door het behalen van deze grote overwinning.”

Balazs Orban, politiek directeur van de Hongaarse premier Viktor Orban, op Twitter:

“Gefeliciteerd Giorgia Meloni, Matteo Salvini en (Forza Italia leider) Silvio Berlusconi met de verkiezingen van vandaag! In deze moeilijke tijden hebben we meer dan ooit vrienden nodig die een gemeenschappelijke visie en aanpak van de uitdagingen van Europa delen.”

Santiago Abascal, leider van Vox (Spanje) op Twitter:

“Giorgia Meloni heeft de weg gewezen voor een trots, vrij Europa van soevereine naties om samen te kunnen werken voor de veiligheid en welvaart van allen.”

De Poolse premier Mateusz Morawiecki op Facebook:

“Grote overwinning! Gefeliciteerd!”

Binnenlandse reactie:

Carlo Calenda, leider van de centristische partij Azione, op Facebook:

“Italianen hebben ervoor gekozen een stevige meerderheid te geven aan soeverein rechts. Wij beschouwen dit als een gevaarlijk en onzeker vooruitzicht. We zullen zien of Meloni in staat zal zijn om te regeren; we zullen een harde maar constructieve oppositie zijn.”