Buitenland

‘Referenda’ in door Rusland bezette regio’s Oekraïne: tot 98,19% bevolking voor annexatie

27-09-2022 16:47

Bron: Victoria 1 via Shutterstock

LONDEN, 27 september (Reuters) – Uit de eerste gedeeltelijke stemresultaten van vier door Rusland bezette regio’s in Oekraïne blijkt dat een overweldigende meerderheid voorstander is van aansluiting bij Rusland, aldus het Russische staatspersbureau RIA op dinsdag, na zogenoemde referenda die door Kiev en het Westen als schijnvertoningen zijn bestempeld.

In de vier gebieden – Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia en Kherson – die ongeveer 15% van het Oekraïense grondgebied uitmaken, zijn gedurende vijf dagen inderhaast stemmingen gehouden.

Russische functionarissen brachten stembussen van huis tot huis in wat volgens Oekraïne en het Westen een onwettige, dwingende oefening was om voor Rusland een wettelijk voorwendsel te creëren om de vier regio’s te annexeren.

President Vladimir Poetin zou dan elke Oekraïense poging om ze te heroveren kunnen afschilderen als een aanval op Rusland zelf. Vorige week zei hij bereid te zijn kernwapens te gebruiken om de “territoriale integriteit” van Rusland te verdedigen.

Oekraïne heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat de Russische annexatie van extra gebieden elke kans op vredesbesprekingen teniet zou doen, zeven maanden nadat Moskou het land is binnengevallen.

RIA zei dat de eerste tellingen meerderheden lieten zien variërend van 96,97% in de regio Kherson, op basis van 14% van de getelde stemmen, tot 98,19% in Zaporizja, op basis van 18% van de telling.

De meerderheden in de zogenaamde volksrepublieken Donetsk en Luhansk lagen net onder de 98%, met respectievelijk 14% en 13% van de getelde stemmen.

Rusland zegt dat het aan de bevolking van de vier regio’s is om zelf te beslissen of zij onder Moskous bestuur willen komen. In de aanloop naar de stemming heeft Rusland maatregelen genomen om de bezette gebieden te “russificeren”, onder meer door mensen een Russisch paspoort te geven en de leerplannen van scholen te herschrijven.

Valentina Matviyenko, hoofd van het hogerhuis van het Russische parlement, zei dat als de uitslag van het referendum gunstig is, zij op 4 oktober de inlijving van de vier regio’s kan overwegen.