Buitenland

Sinds januari 23.358 illegalen onderschept in Canada, aantal asielzoekers hoogste sinds 2017

27-09-2022 17:45

Refugees Canada
arindambanerjee / Shutterstock.com

TORONTO, 27 september (Reuters) – Het aantal asielzoekers dat Canada binnenkomt tussen formele grensovergangen is gestegen tot het hoogste punt sinds de regering in 2017 is begonnen met het bijhouden van hen, nu weggevallen pandemische beperkingen meer reizen mogelijk maken en conflicten en rampen mensen in vele delen van de wereld verplaatsen.

In de eerste acht maanden van 2022 onderschepte de Royal Canadian Mounted Police 23.358 asielzoekers die het land binnenkwamen via niet-officiële toegangspunten, 13% meer dan in heel 2017, toen een toevloed van grensgangers aan Roxham Road, bij de grens tussen Quebec en New York, internationaal het nieuws haalde.

De stijging van het aantal illegale binnenkomsten komt op het moment dat Canada zich voorbereidt om bij het Hooggerechtshof de overeenkomst met de Verenigde Staten over veilige derde landen te verdedigen.

Op grond van deze overeenkomst steken asielzoekers over tussen de havens van binnenkomst en geven zij zichzelf aan bij de politie om een vluchtelingenclaim in te dienen. Canada probeert de overeenkomst uit te breiden zodat ze over de hele landsgrens geldt.

De toestroom kan zo eenvoudig zijn als een inhaalvraag na de pandemische grensbeperkingen die Canada afgelopen najaar heeft opgeheven, zei professor immigratierecht Jamie Chai-Yun Liew van de Universiteit van Ottawa.

“Ik denk dat het is zoals elke reis: Mensen zijn gewoon weer in beweging.”

Maar immigratiedeskundigen zeggen dat de stijging opnieuw een teken is dat wanneer landen als Canada en de VS barrières opwerpen voor een ordelijke binnenkomst, ontheemden zich tot andere modaliteiten zullen wenden.

Als Canada niet wil afrekenen met illegale grensoverschrijders, moet het de overeenkomst schrappen die hen verbiedt over te steken via reguliere toegangspunten, aldus Janet Dench, uitvoerend directeur van de Canadian Council for Refugees, die de Canadese regering voor de rechter daagt.

“De Safe Third Country Agreement schendt de rechten van mensen en moet daarom verscheurd worden. Maar ook heel praktisch gezien zou het verscheuren van de Safe Third Country Agreement betekenen dat Roxham Road wordt afgesloten.”

Eerder dit jaar vervoerde de federale regering 1.922 asielzoekers naar het naburige Ontario nadat de regering van Quebec zei dat ze het volume niet aankon.

Advocaat Pierre-Luc Bouchard heeft het grootste zomer- en herfstseizoen dat hij ooit heeft meegemaakt, achter de rug. Bouchard heeft ongeveer 140 actieve vluchtelingendossiers, één dossier per gezin, uit landen gaande van Ghana, Colombia en Tsjaad tot Venezuela, vertelde hij aan Reuters.

Bouchard is gefrustreerd over het lange wachten op een werkvergunning voor zijn cliënten, waardoor ze in de bijstand belanden.