Buitenland

Mogelijk extreem-rechtse aanslag verijdeld in Antwerpen, grote hoeveelheid vuurwapens gevonden

28-09-2022 14:16

Yannick Verdyck
Yannick Verdyck. Foto via Twitter.

Bij een schietpartij met de politie in België is woensdag een man gedood tijdens invallen bij extreem-rechtse sympathisanten die ervan worden verdacht een aanslag te plannen en illegaal wapens te bezitten.

De politie deed invallen op een tiental adressen, vooral in de noordelijke havenstad Antwerpen, aldus federale aanklagers. Bij een van die adressen leidde een vuurgevecht tot de dood van een man.

Onderzoekers ontdekten een groot aantal vuurwapens en munitie, zei een woordvoerder van het federale parket, die eraan toevoegde dat de invallen verband hielden met een onderzoek naar voorbereidingen voor een terroristische aanslag en illegaal wapenbezit.

Het zou gaan om revolvers, maar ook automatische en semiautomatische vuurwapens. Ook werden oorlogswapens aangetroffen en wapens die eerder onklaar zijn gemaakt maar weer zijn omgebouwd naar een werkend vuurwapen. Een groot gedeelte was niet geregistreerd.

“Sommige van de mensen worden ervan verdacht dicht bij extreem-rechts te staan,” zei de woordvoerder, die weigerde te zeggen hoeveel mensen er zijn aangehouden of verdere details te geven over de planning van de aanslag.

Yannick Verdyck

Volgens het Vlaamse VTM waren de verdachten lid van dezelfde schietclub.

Volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws (HLN) is het dodelijke slachtoffer de 36-jarige Yannick V.  (volledige achternaam volgens PNWS.be: Verdyck).

Op sociale media omschreef hij zichzelf als “een verzamelaar van militaria, sportschutter en interesse in al wat met macht te maken heeft”.

Ook handelde hij in goud.

Verdyck was een zogenaamde ‘prepper‘ en had zich voorbereid op ‘het einde van de wereld’. Hij noemde ‘in verzet komen’ een ‘morele plicht’.

Een volledig profiel van Yannick Verdyck is gratis te lezen in het Brabants Dagblad.

HLN schrijft:

“Hij zou ook een antivaxer geweest zijn met vrij extreme standpunten en een zogenaamde ‘prepper’. Dat is iemand die zich voorbereidt op het einde van de maatschappij. In een handleiding van zo’n vijftig pagina’s heeft hij omschreven hoe je bij een grote ramp moest overleven. Hij gaf ook tips hoe je jezelf kon verdedigen en hoe je aan wapens kon raken.”

En over de huizoekingen:

“De huiszoekingen waren vooral gericht tegen 6 à 7 mensen die allemaal lid zijn van dezelfde schietclub in Antwerpen’, meldt VTM Nieuws-journaliste Nathalie Dijck. ‘Het zou gaan om complotdenkers. Men wist op voorhand dat die mensen heel wat wapens thuis bewaarden en dat verzet mogelijk was. Daarom waren er ook extra speciale eenheden bij de huiszoekingen aanwezig. Ook enkele garageboxen werden nauwgezet doorzocht.”

Het Belgische federaal parket zal woensdagmiddag meer details geven.

 

Oorspronkelijke berichtgeving door Reuters, aangevuld door TPO.