Buitenland

Ook EU noemt lekken Nord Stream gasleiding ‘sabotage’, waarschuwt voor ‘krachtige reactie’

28-09-2022 10:56

gas nordstream rusland eu europa
Shutterstock.

BRUSSEL (AP) – De Europese Unie vermoedt dat schade aan twee onderzeese aardgaspijpleidingen sabotage was en waarschuwt voor vergelding bij elke aanval op de Europese energienetwerken, aldus een hoge ambtenaar woensdag.

“Alle beschikbare informatie wijst erop dat deze lekken het resultaat zijn van een opzettelijke daad”, zei Josep Borrell, hoofd buitenlandse zaken van de EU, in een verklaring namens de 27 leden van het blok. “Elke opzettelijke verstoring van de Europese energie-infrastructuur is volstrekt onaanvaardbaar en zal worden beantwoord met een krachtige en eensgezinde reactie.”

Seismologen meldden dinsdag dat explosies de Oostzee deden schudden voordat ongebruikelijke lekken werden ontdekt in twee onderzeese aardgaspijpleidingen die van Rusland naar Duitsland lopen.

Sommige Europese leiders en deskundigen wezen op mogelijke sabotage gezien het energieconflict met Rusland als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De drie lekken werden gemeld aan de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen, die gevuld zijn met aardgas maar de brandstof niet aan Europa leveren.

De schade betekent dat het onwaarschijnlijk is dat de pijpleidingen deze winter gas naar Europa kunnen vervoeren, zelfs als de politieke wil zou ontstaan om ze online te brengen, aldus analisten.

Borrell zei dat de EU elk onderzoek naar de schade zal steunen en “verdere stappen zal nemen om onze veerkracht op het gebied van energiezekerheid te vergroten”.

De Deense premier Mette Frederiksen heeft gezegd dat “de autoriteiten duidelijk van mening zijn dat dit opzettelijke acties zijn – geen ongelukken”.

Maar ze zei dat “er geen informatie is die aangeeft wie erachter zou kunnen zitten”. Frederiksen verwierp de suggestie dat het incident een aanval op Denemarken was en zei dat de lekken zich in internationale wateren voordeden.

De Deense minister van Defensie, Morten Bodskov, had woensdag een ontmoeting met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg.