Buitenland

Zelfs traditionele bondgenoten willen pro-Russische referenda niet erkennen

28-09-2022 09:15

President Loekashenko en president Poetin tijdens een top in Jerevan, Armenië, in 2019. Asatur Yesayants/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO-

De resultaten van de pro-Russische referenda in de bezette oblasten van Oekraïne zijn dus binnen. In Donetsk zou 99 procent van de bevolking voor annexatie hebben gestemd, en in Loehansk 98 procent. In Zaporizja zou het volgens de organisatoren om 93 procent gaan, en in Cherson om 87 procent. De pro-Russische separatisten presenteren dit als de bevestiging van hun plannen, en hopen dat Rusland opschiet met de annexatie.

De VS heeft inmiddels een nieuw sanctiepakket aangekondigd, en ook een pakket met 1,1 miljard Dollar aan militaire steun voor Oekraïne. Het gaat onder meer om nog een aantal HIMARS raketartilleriesystemen, anti-drone systemen en radars. Oekraïne had van tevoren al laten weten de referenda niet te zullen erkennen, en is voornemens om de bezette gebieden terug te veroveren.

Het is überhaupt de vraag of Rusland in het buitenland erkenning krijgt voor de referenda, en de te verwachten annexatie die daarop zal volgen. Dat westerse hoofdsteden de annexaties veroordelen was geen verrassing, maar ook veel landen die jarenlang goede banden onderhielden met Moskou, lijken nu hun bedenkingen te hebben.

Zo liet Servië dit weekend al weten dat het de resultaten van de referenda niet zou erkennen. Volgens Gazeta.ru houdt Servië vast aan ”het principe van de onschendbaarheid van grenzen”. Bovendien zegt de Servische minister van Buitenlandse zaken, Nikola Selakovich, dat het erkennen van de uitslagen niet in het nationale belang van Servië is. Dat land kampt zelf ook met een afscheidingsbeweging in Kosovo, waar de lokale regering de provincie bestuurt als een onafhankelijk land.

Wit-Rusland heeft aangegeven nog geen positieve beslissing te hebben genomen over het erkennen van de referenda, en lijkt de boot af te houden. De Wit-Russische president Loekashenko had de zelfverklaarde Volksrepublieken in Donetsk en Luhansk dan ook nog nooit officieel erkend. Kazachstan heeft maandag al laten weten de resultaten hoe dan ook niet te erkennen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het land vasthoudt aan het principe van de territoriale integriteit van staten.

Ook China heeft al aangegeven dat de soevereiniteit van staten wat dat land betreft voorop moet staan. Ook in Beijing lijkt geen animo voor het erkennen van een eventuele Russische annexatie, uit angst voor een verdere escalatie in het conflict. China benadrukt dat het ”altijd aan de kant heeft gestaan van vrede, en toegewijd is aan het bevorderen van dialoog” om zo het conflict tussen Rusland en Oekraïne op te lossen.