Buitenland

Amnesty International: Facebook moet schadevergoeding betalen voor verergeren geweld in Myanmar

29-09-2022 16:45

Rohingya in vluchtelingenkamp Cox's Bazar, in Bangladesh. Mamunur Rashid/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Het moederbedrijf van Facebook, Meta, zou moslims die sinds 2017 uit Myanmar zijn gevlucht voor overheidsgeweld een schadevergoeding moeten betalen. Dat schrijft Amnesty International in een rapport over de invloed van het  sociale mediaplatform op het conflict.

Het leger van Myanmar heeft sinds 2017 ongeveer 700.000 leden van de islamitische Rohingya-minderheid de grens met Bangladesh over gedreven. Myanmarese autoriteiten stellen dat de Rohingya tijdens het Britse koloniale bestuur naar Myanmar zijn gekomen, en dat ze eigenlijk terug zouden moeten gaan. Nu zitten er dus honderdduizenden mensen in vluchtelingenkampen.

Volgens Amnesty moet Facebook de verantwoordelijkheid dragen voor de ”echo” die het met het eigen algoritme mogelijk maakte, en waarmee hatelijke inhoud werd verspreid tegen de Rohingya:

”Meta wist of zou moeten hebben geweten dat de algoritmes van Facebook de verspreiding van schadelijke tegen de Rohingya gerichte inhoud in Myanmar versterkten. Het bedrijf ondernam hiertegen echter geen actie”

”Meta profiteert ervan als Facebook-gebruikers zo lang mogelijk op het platform aanwezig zijn door het verkopen van gerichte advertenties. Het tonen van opruiende en schokkende content – zoals berichten die haatzaaien, aanzetten tot geweld, of kwaadaardig of discriminerend zijn – is een effectieve manier om mensen langer op het platform te houden.”

Amnesty merkt ook op dat veel hatelijke retoriek afkomstig was van de legerleiding, terwijl gewone soldaten zich schuldig maakten aan moorden, marteling en verkrachting. Andere verwensingen richting de Rohingya waren afkomstig van Myanmarese burgers.

Nu begint de organisatie met een campagne. Meta wordt opgeroepen om excuses te maken aan de Rohingya, en in samenwerking met hen aan passende oplossingen te werken die de fysieke en mentale schade moeten compenseren. Zo kan het bedrijf een onderwijsproject ter waarde van 1 miljoen dollar steunen in het vluchtelingenkamp Cox’s Bazar, in Bangladesh. Dat zou neerkomen op slechts 0,002 procent van de 46,7 miljard dollar winst die Meta in 2021 maakte.

Ook wil Amnesty dat landen met wetgeving wijzigingen aanbrengt in de algoritmes die worden gebruikt, en hierover de transparantie vergroot. ”Big Tech heeft laten zien dat het dit niet zelf kan wanneer er zoveel winst op het spel staat.”