Buitenland

Hooggerechtshof India houdt abortus legaal, ongeacht huwelijksstatus

29-09-2022 15:07

Het Indiase Hooggerechtshof in New Delhi. PradeepGaurs/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO – Het Hooggerechtshof van India heeft in een nieuw oordeel het recht op abortus bevestigd, ook in situaties waarin sprake is van verkrachting binnen het huwelijk, of waarin de vrouw een consensuele relatie had.

India kent sinds 1971 het recht op legale abortus in een aantal situaties. Abortus mocht toen tot de twintigste week van de zwangerschap, maar alleen in het geval van verkrachting, handicaps bij de baby, gevaar voor de zwangere moeder, of verkrachting. Ook arme gezinnen die al 2 of 3 kinderen hadden, mochten voor een abortus kiezen.

De Indiase overheid voerde vorig jaar een amendement in waarmee het recht werd uitgebreid. Tot 20 weken mocht abortus met het advies van één doctor uitgevoerd worden. Tussen 20 en 24 weken werd abortus mogelijk met twee doctorsadviezen. Abortus werd hiermee toegankelijk voor getrouwde vrouwen, gescheiden vrouwen, weduwes, minderjarigen, geestelijke of verstandelijke beperkingen bij de baby, en slachtoffers van verkrachting. Het Hof voegt hieraan toe dat ook ongetrouwde vrouwen hieronder moeten vallen, die deel uitmaken van een consensuele relatie.

Nu oordeelt het hof dat ook vrouwen die slachtoffer zijn geworden van verkrachting binnen het huwelijk, recht hebben op abortus. Verkrachting binnen het huwelijk is nog geen misdrijf in India, hoewel er wel campagnes zijn om dit te veranderen.

Het hof oordeelt dat onderscheid maken tussen getrouwde en niet-getrouwde vrouwen bij abortuswetgeving ”kunstmatig en grondwettelijk onhoudbaar” is. Ongetrouwde vrouwen lopen dezelfde medische risico’s, en moeten ook opdraaien voor het onderhoud van de kinderen die ze krijgen. Het recht van ongetrouwde vrouwen op abortus wordt met het oordeel vastgelegd.

In augustus oordeelde het Hof al over de kwestie die een ongetrouwde vrouw had aangediend. Zij was zwanger geraakt van een consensuele relatie, die vervolgens op de klippen liep. Zij had vervolgens geprobeerd een abortus te krijgen binnen de 24 weken. Dit recht werd haar door het Hof gegeven.