Buitenland

Protesten in Iran houden aan, tenminste 83 doden, waaronder kinderen

29-09-2022 22:23

Iran Protests
Tehran, Iran, Friday, Sept. 23, 2022. AP Photo/Vahid Salemi.

DUBAI, 29 september (Reuters) – In verschillende steden in Iran is donderdag verder geprotesteerd tegen de dood van een jonge vrouw die door de politie in hechtenis was genomen, meldden staats- en sociale media, terwijl een mensenrechtengroep zei dat in bijna twee weken van demonstraties tenminste 83 mensen waren gedood.

Lees ook: dossier Iran

Mahsa Amini, 22, uit de Iraanse Koerdische stad Saqez, werd deze maand in Teheran gearresteerd wegens “ongeschikte kledij” door de zedenpolitie die de strenge kledingvoorschriften voor vrouwen van de Islamitische Republiek handhaaft.

Haar dood heeft de eerste grote manifestatie van verzet op de Iraanse straten ontketend sinds de autoriteiten in 2019 protesten tegen een stijging van de benzineprijzen de kop indrukten.

“Ten minste 83 mensen, waaronder kinderen, zijn bevestigd te zijn gedood in (de) #IranProtests,” zei Iran Human Rights, een in Noorwegen gevestigde groep, op Twitter.

Ondanks het groeiende aantal doden en het harde optreden van de autoriteiten, toonden op Twitter geplaatste video’s demonstranten die opriepen tot de val van het klerikale establishment in Teheran, Qom, Rasht, Sanandaj, Masjed-i-Suleiman en andere steden.

De staatstelevisie zei dat de politie een groot aantal “relschoppers” had gearresteerd, zonder cijfers te geven.

Ondertussen zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken op donderdag dat zij wil dat de Europese Unie Iran sancties oplegt na de dood van Amini.

In Noorwegen probeerden verschillende mensen de Iraanse ambassade in Oslo binnen te dringen tijdens een woedende demonstratie waarbij twee mensen lichte verwondingen opliepen, aldus de Noorse politie. De politie hield 95 mensen aan, meldde de publieke omroep NRK.