Buitenland

Poetin erkent onafhankelijkheid Zaporizja en Cherson, ondertekent vanmiddag annexatieverdrag

30-09-2022 09:00

Sergei Drozd/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO-

President Poetin zal vanmiddag in een ceremonie in het Kremlin de toetredingsverdragen ondertekenen, waarmee de vier Oekraïense oblasten worden erkend als onderdeel van Rusland. De ceremonie zal om 15:00 uur in Moskou plaatsvinden, in West-Europa dus om 2 uur vanmiddag.

Poetin heeft inmiddels al verdragen ondertekend waarmee de oblasten Zaporizja en Kherson, deels bezet door pro-Russische rebellen, worden erkend als onafhankelijke staten. Dit is echter slechts een heel tijdelijk tussenstapje richting aansluiting bij Rusland. De oblasten Donetsk en Loehansk werden door Moskou vlak voor het begin van de invasie in februari al op papier erkend als onafhankelijke landen.

Het door Rusland bezette gebied vormt ongeveer 15 procent van Oekraïne, ongeveer 90.000 vierkante kilometer. Hoeveel mensen er nu nog wonen is onbekend.

Het document waarmee de onafhankelijkheid van Zaporizja en Cherson wordt erkend, zegt dat deze beslissing in overeenstemming is met het internationaal recht, en het principe van de gelijkheid en het zelfbeschikkingsrecht van volken, zoals vastgelegd in de charter van de Verenigde Naties.

De secretaris-generaal van die Verenigde Naties, António Guterres, waarschuwt juist dat de geplande annexaties een ”gevaarlijke escalatie” zijn in het conflict, die ieder uitzicht op vrede onmogelijk maken.

President Poetin erkende tijdens de ceremonie van gisteren ook dat de mobilisatie niet vlekkeloos verloopt, en zegt dat de ”fouten” tijdens het oproepen gecorrigeerd zullen worden.