Politiek Buitenland

Giorgia Meloni belooft Italiaanse belangen voorop te stellen bij aanpak energiekosten

01-10-2022 18:02

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni, 25 september, 2022. AP Photo/Gregorio Borgia.

ROME (AP) – Leider van de rechtse partij Broeders van Italië Giorgia Meloni, die op het punt staat Italiës volgende premier te worden, beloofde zaterdag de nationale belangen voorop te stellen bij het aanpakken van de stijgende energiekosten. Ze maakte haar eerste publieke optreden sinds haar partij de meeste stemmen won bij de nationale verkiezingen.

Lees ook: dossier Italië

Meloni sprak boeren en producenten toe op een landbouwbeurs in Milaan die werd gesponsord door de invloedrijke Italiaanse landbouwlobby Coldiretti. Ze kwam na een week van vergaderingen achter gesloten deuren met bondgenoten en de vertrekkende regering na de stemming van 25 september, die Italië zijn eerste nationalistisch-rechtse regering sinds de Tweede Wereldoorlog zal geven.

Haar optreden kwam nadat Duitsland deze week aankondigde dat het tot 200 miljard euro zou uitgeven om consumenten en bedrijven te helpen de stijgende energieprijzen als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne het hoofd te bieden.

Meloni zei dat als haar regering een soortgelijke actie onderneemt, dit niet moet worden gezien als een populistische, nationalistische reactie, maar eerder als een “heldere” strategie om “nationale belangen te verdedigen om tot gemeenschappelijke oplossingen te komen”.

“De houding van Italië moet terug om te beginnen met de verdediging van de nationale belangen om tot gemeenschappelijke oplossingen te komen,” vertelde Meloni de boeren in Milaan.

“Dat is iets wat de komende maanden zal veranderen. Het betekent geen negatieve houding tegenover anderen, maar een positieve houding voor onszelf die uitgaat van de verdediging van nationale belangen, omdat iedereen dat doet”, zei ze.

Gasleveringen via Oostenrijk

Haar toespraak kwam toen de Italiaanse energiegigant ENI meldde dat het Russische Gazprom zei dat het zaterdag geen gasleveringen via Oostenrijk kon bevestigen. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in februari heeft Rusland de levering van aardgas aan Europa voor het verwarmen van huizen, het opwekken van elektriciteit en het draaien van fabrieken verminderd.

Europese leiders hebben Poetin ervan beschuldigd “energiechantage” te gebruiken om hen te verdelen in hun krachtige steun voor Oekraïne.

Meloni, die haar steun aan Oekraïne in de oorlog krachtig heeft bevestigd, heeft gezworen de Italiaanse industrie en landbouw te beschermen tegen de gevolgen van de stijgende energieprijzen die deels door het conflict zijn veroorzaakt, en tegen de resteffecten van de pandemie van het coronavirus en een recordhittegolf deze zomer die voor miljarden aan gewassen heeft vernietigd.

Meloni’s partij zal naar verwachting de grootste partij worden in een centrumrechtse coalitieregering, samen met de rechtse Lega van Matteo Salvini en het centrumrechtse Forza Italia van ex-premier Silvio Berlusconi.

Meloni, die de eerste vrouw zou zijn die premier van Italië wordt, vertelde de boeren dat het beschermen van het landbouwmerk “Made in Italy” en de toeleveringsketen een belangrijke prioriteit is om de afhankelijkheid van importen te verminderen.

Voordat zij naar het Coldiretti-forum kwam, had Meloni een ontmoeting met Berlusconi op zijn landgoed Arcore buiten Milaan, voor hun eerste ontmoeting na de verkiezingen. Volgens een gezamenlijke verklaring van de twee partijen vond de ontmoeting plaats “in een klimaat van grote samenwerking en eensgezindheid”, met name om de hoge energieprijzen aan te pakken.

De Forza Italia-coördinator van Berlusconi, Antonio Tajani, richtte zich ook op het Duitse besluit en de gevolgen ervan voor andere EU-landen. Hij vertelde het Coldiretti-forum dat “als je de locomotief van Europa wilt zijn, je niet alleen aan jezelf kunt denken ten koste van anderen”.

Salvini sprak op zijn beurt vrijdag het Coldiretti-forum toe en hekelde het Duitse energiepakket en andere EU-landen omdat ze niet samenwerken.

60 miljard

Italië heeft sinds vorig jaar ongeveer 60 miljard euro uitgegeven om de pijn van de hogere energieprijzen voor huishoudens en industrie te verzachten. Maar Coldiretti heeft gezegd dat de steun aan de boeren vooral bestaat uit belastingkredieten en niet uit hulp voor de elektriciteitsrekening, die sinds vorig jaar met 500% is gestegen, of voor de kosten van meststoffen, die met 170% zijn gestegen.

De aftredende regering van premier Mario Draghi heeft geweigerd meer geld te lenen voor een uitgebreider steunpakket, onder verwijzing naar de hoge schuld van Italië. Italië heeft daarentegen aangedrongen op een Europees prijsplafond voor Russisch aardgas, maar is er tot dusver niet in geslaagd de rest van de EU over te halen mee te doen.