Politiek Buitenland

Zweden Democraten bemachtigen voorzitterschap vier parlementaire commissies Riksdag

01-10-2022 17:12

Jimmie Akesson
Jimmie Akesson, 2018. Michael715 / Shutterstock.com

STOCKHOLM (AP) – De Zweden Democraten, een rechts-populistische partij die vorige maand bij de algemene verkiezingen in Zweden de op een na meeste stemmen kreeg, heeft zaterdag het voorzitterschap van vier parlementaire commissies gekregen en daarmee de mogelijkheid om meer invloed uit te oefenen in de reguliere Zweedse politiek.

Lees ook: dossier Zweden

De wetgevers van de Zweden Democraten zullen onder meer de commissies justitie, buitenlandse zaken, zakelijke aangelegenheden en arbeidsmarkt van de Riksdag voorzitten.

“Het is belangrijk voor ons, een mijlpaal in de geschiedenis van de partij”, verklaarde wetgever Richard Jomshof, een Zweden Democraat die is aangewezen als de volgende voorzitter van de justitiecommissie, aan de Zweedse openbare omroep SVT. “Het is een uitdrukking van het feit dat wij de tweede grootste partij van Zweden zijn.”

Naast de vier voorzittersposten mocht de partij ook de vice-voorzitters van de parlementaire commissies burgerzaken, verkeer, defensie en belastingen benoemen.

Nipte meerderheid

De Zweden Democraten maakt deel uit van een rechts blok dat bij de verkiezingen van 11 september een nipte meerderheid in de Riksdag behaalde.

De besluiten over de posten werden vrijdag bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring van de vier centrumrechtse partijen die in gesprek zijn om een coalitieregering te vormen. De Zweden Democraten, een van de vier, maakten zaterdag hun kandidaten bekend.

Ulf Kristersson, de leider van de centrumrechtse Middenpartij, de partij die op de derde plaats staat, heeft de opdracht een regering te vormen die waarschijnlijk de Zweden Democraten als onderdeel van een regeringscoalitie zal hebben of op zijn minst de steun van de partij om een meerderheid in het parlement te krijgen.

Kristersson heeft tot 12 oktober de tijd om de resultaten van zijn gesprekken met de partijen voor te leggen aan parlementsvoorzitter Andreas Norlen.