Buitenland

Hongarije, Oostenrijk en Servië gaan samenwerken om vluchtelingenstroom in te dammen

03-10-2022 15:56

Refugees
Janossy Gergely / Shutterstock.com

BERLIJN (AP) – De leiders van Hongarije, Oostenrijk en Servië zijn maandag in Boedapest bijeengekomen om oplossingen te vinden om het toenemende aantal migranten die in Europa aankomen, waaronder veel jonge mannen uit India, in te dammen.

De drie leiders kwamen overeen gezamenlijk actie te ondernemen om de nieuwkomers langs de migratieroute, die door Servië loopt, in toom te houden.

De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer zei na de bijeenkomst tegen verslaggevers dat het gezamenlijke actieplan onder meer voorziet in meer politiesamenwerking langs de grenzen en in steun aan Servië bij het terugsturen van migranten naar hun land van herkomst.

“Wij zullen Servië rechtstreeks ondersteunen bij het uitvoeren van repatriëringen en niet alleen technische knowhow ondersteunen, maar ook alles doen wat nodig is en hen financieel steunen”, aldus Nehammer.

De Oostenrijkse kanselier prees de aankondiging van de Servische president Aleksandar Vucic dat Servië tegen het einde van het jaar zijn visumbeleid zal afstemmen op dat van de Europese Unie – Servië is kandidaat-lidstaat van de EU, maar nog geen lid – zodat de visumvrije regeling met sommige niet-EU-landen niet langer wordt gebruikt voor migratiedoeleinden.

“Zo voorkomen we de situatie dat iemand Servië gebruikt als land van aankomst, maar niet vanwege zijn echte behoeften, maar voor illegale migratie naar het westen”, aldus Vucic.

De Hongaarse president Viktor Orban zei dat “we met deze bijeenkomst vandaag een kracht hebben gemobiliseerd om de grenzen te verdedigen, zodat we de druk op ons en de EU verminderen”, meldde het Servische persbureau Tanjug.

Onder de onlangs in Oostenrijk aangehouden migranten die asiel hebben aangevraagd om onmiddellijke uitzetting te voorkomen, vormden Indiërs volgens gegevens van de regering in september de grootste groep.

Indiërs mogen de EU niet in zonder visum, maar hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om naar Servië te reizen, waar ze zonder visum naar binnen kunnen. Van daaruit proberen velen met behulp van mensensmokkelaars West-Europese landen te bereiken.

De bijeenkomst van maandag in de Hongaarse hoofdstad kwam er nadat Tsjechië en Oostenrijk vorige week hadden aangekondigd dat zij tijdelijke grenscontroles aan hun grensovergangen met Slowakije zouden instellen om de binnenkomst van migranten tegen te gaan.