Buitenland

Verenigde Naties: Zwitserland heeft ‘ernstig probleem’ met ‘systematisch racisme’

03-10-2022 16:17

GENEVE, 3 oktober (Reuters) – Zwitserland heeft een ernstig systematisch probleem met racisme tegen mensen van Afrikaanse afkomst, volgens een rapport dat maandag aan de Mensenrechtenraad van de V.N. is gepresenteerd en waarin een breed scala aan voorbeelden wordt gegeven, van politiegeweld tot een kinderspel.

De door de VN benoemde werkgroep nam nota van positieve maatregelen van Zwitserland, maar uitte nog steeds haar bezorgdheid over de prevalentie van rassendiscriminatie en vestigde de aandacht op verschillende incidenten na een bezoek aan het land dit jaar.

“De alomtegenwoordigheid en straffeloosheid van dit wangedrag wijzen op een ernstig systematisch probleem”, aldus de werkgroep.

De ambassadeur van Zwitserland bij de VN in Genève stemde in grote lijnen in met de bevindingen in zijn commentaar aan de raad, maar plaatste vraagtekens bij het gebruik van een beperkt aantal voorbeelden door de deskundigen om bredere conclusies te trekken.

Het door land ingesloten Zwitserland was nooit een koloniale macht, maar zijn banken, handelaars en gemeenten investeerden veel en profiteerden van de transatlantische driehoekshandel, aldus het rapport.

‘Wie is er bang voor de zwarte man?’

Het verslag vermeldt inspanningen om het publiek bewust te maken van aspecten van de Zwitserse geschiedenis, zoals een petitie en een debat rond de verwijdering van het standbeeld van een bankier wiens fortuin berustte op de exploitatie van Afrikaanse slaven in het kanton Neuchatel.

Anderen bleven echter gewaardeerd, zoals Louis Agassiz, een voorvechter van wetenschappelijk racisme, naar wie een Alpentop is genoemd.

Zwitserse spelletjes op speelplaatsen blijven bestaan, zoals ‘Wie is er bang voor de zwarte man?’, die een rassendiscriminerend effect hebben, aldus de deskundigen.

In het rapport wordt ook melding gemaakt van “schokkend” politiegeweld, waarbij de dood van verschillende zwarte mannen in het kanton Vaud wordt vermeld.

“Zwitserland is het eens met uw opmerking dat racisme en rassendiscriminatie – ook tegen mensen van Afrikaanse afkomst – problemen zijn die dringend moeten worden aangepakt”, zei Jurg Lauber maandag tegen de Mensenrechtenraad in Genève.

Hij benadrukte dat er nieuwe maatregelen zijn genomen om de problemen aan te pakken, waaronder kantonnale consultatiecentra voor slachtoffers van rassendiscriminatie, en wees op verbeteringen in de opleidingsprogramma’s van de politie.