Binnenland

Bewoners asielboot in Genemuiden worden lastiggevallen door jongeren

04-10-2022 12:14

Genemuiden. Thomas van Dijk/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De bewoners van de asielboot die onlangs van Zwolle naar Genemuiden is verplaatst, zeggen volgens RTV Oost dat ze niet meer van de boot af durven vanwege intimiderend gedrag door lokale jongeren.

De boot met 80 asielzoekers werd afgelopen vrijdag verplaatst, en direct die avond stond er al een groepje van 20 jongeren dingen te schreeuwen op de kade. Er was een beveiliger op locatie, en de jongeren gingen hoe dan ook na een poosje weer weg vanwege de regen. Sommige vluchtelingen durven het winkelcentrum van Genemuiden niet in, uit angst voor de inwoners.

In de Zwolse gemeenteraad is inmiddels geschokt gereageerd op de verhalen, die gisteren naar voren werden gebracht door een inwoonster van de stad. In Zwolle zelf was het verblijf van de asielzoekers rustig verlopen, maar zo lijkt het in de buurgemeente Zwartewaterland, waar Genemuiden onder valt, niet te gaan.

De incidenten in Genemuiden lijken het werkt te zijn van tieners. Jacky Write Ho, een inwoonster van de Zwolse wijk Holtenbroek die contacten met de asielzoekers onderhoudt, vertelde de Zwolse gemeenteraad ook over een incident waarbij een Nigeriaanse vrouw werd lastiggevallen terwijl ze door het centrum liep.

Twee jongens van ”ongeveer 11 en 16” kwamen achter de vrouw aan, floten naar haar en rinkelden met hun fietsbellen. Jacky Ho vraagt de gemeenteraad nu of het wel zo’n goed idee was om de asielboot te verplaatsten. De raad debatteert aankomende maand nog eens over de asielopvang in Zwolle.