Binnenland

Regeling energieplafond pakt beter uit voor huishoudens dan eerder gedacht

04-10-2022 14:48

sirastock/Shutterstock

Door Jan Omvlee, TPO- De overheid vergoedt vanaf 1 januari een deel van de gas- en elektriciteitsrekening van huishoudens. De details zijn nu naar buiten gekomen, zo schrijft de NOS.

Bij een jaarverbruik van 1200 m3 gas geldt dan een vaste prijs van 1,45 euro per kubieke meter. Bij een verbruik van 2900 kWh geldt een prijs van 0,40 euro per kilowattuur. Bij het stroomverbruik was in eerdere plannen nog sprake van een plafond van 2400 kWh, zo schrijft RTL. Deze aanpassing is gunstig voor huishoudens. De vaste prijzen voor stroom en gas waren in eerdere plannen 1,50 euro per m3 gas, en 0,70 per kWh stroom, en zijn dus gedaald.

Boven dit energieplafond geldt straks nog de gewone marktprijs. Die verschilt ver aanbieder en contract, en zal nog altijd flink hoger zijn. Het kabinet verrekent de korting zelf met de energiebedrijven, en huishoudens hoeven hier niets voor te doen.

Kwetsbare huishoudens krijgen waarschijnlijk voor november en december een vast bedrag als vergoeding. Hier komt het kabinet nog op terug.

Op 1 februari moet ook een regeling ingaan voor het midden- en kleinbedrijf, om bedrijven die nu eenmaal veel stroom of gas gebruiken te compenseren. De energierekening moet wel minimaal 3 procent van de omzet zijn om het bedrijf hiervan te laten profiteren.