Binnenland

VVD en PvdD sluiten ‘dierendagakkoord’ maatregelen dierenwelzijn

04-10-2022 09:04

savitskaya iryna/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Het moet mogelijk worden om mensen die dieren mishandelen harder te straffen. Dat zeggen Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren en Erik Haverkort van de VVD tegen de Telegraaf. Veroordeelde dierenbeulen moeten een levenslang verbod kunnen krijgen op het houden van dieren, om te voorkomen dat ze na een tijdelijk verbod alsnog de fout ingaan.

Dierendag

De VVD en PvdD spreken van een ‘dierendagakkoord’ in de Tweede Kamer. Ze willen ook dat de handel en import van doorgefokte dieren wettelijk wordt verboden. Doorgefokte dierenrassen worden vaak onder slechte omstandigheden gehouden en gefokt voor de handel. Ze kampen met allerlei fysieke en mentale problemen door de kleine genenpoel waar ze uit voortkomen.

Katten terugvinden

De twee Kamerleden willen ook dat katten standaard worden gechipt, om zo het terugvinden van zoekgeraakte katten makkelijker te maken. Een chipplicht lijkt nog niet aan de orde, maar de Kamerleden vragen de minister wel om een voorstel te doen.

De samenwerking zou zijn ontstaan toen Frank Wassenberg een keer begon te citeren uit de passage over dierenwelzijn in het verkiezingsprogramma van de VVD. Dit overtuigde Haverkort ervan om eens werk te maken van een aantal voorstellen waar beide partijen het eigenlijk wel over eens waren.