Buitenland

Noord-Korea houdt bombardementsoefeningen, Zuid-Korea zet 30 straaljagers in

06-10-2022 14:02

Ilyushin Il-28
Een Ilyushin Il-28 ('Beagle') midellange-afstand bommenwerper van het Rode Leger. De noord-Koreaanse luchtmacht heeft 80 van deze bommenwerpers die door de Russen werden geproduceerd in de jaren 50 en zestig vorige eeuw. ARK NEYMAN/Shutterstock.

SEOUL/TOKYO, 6 oktober (Reuters) – Zuid-Korea heeft gevechtsvliegtuigen ingezet nadat Noord-Koreaanse gevechtsvliegtuigen donderdag een schijnbare bombardementsoefening hebben uitgevoerd, aldus het ministerie van Defensie van Seoel, terwijl geallieerde oorlogsschepen raketverdedigingsoefeningen hielden en Pyongyang de laatste van een reeks ballistische raketten afvuurde.

De zeldzame bombardementsoefening door ten minste acht Noord-Koreaanse gevechtsvliegtuigen en vier bommenwerpers bracht het Zuiden ertoe 30 gevechtsvliegtuigen in te zetten. De gevechtsvliegtuigen overspoelden beide zijden van de zwaar versterkte grens, terwijl de spanningen toenamen door een reeks raketproeven van Pyongyang.

Noord-Korea vuurde donderdag twee ballistische korteafstandsraketten af in zee in de richting van Japan, een uur nadat het de verplaatsing van een Amerikaans vliegdekschip naar de regio en een vergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York had veroordeeld.

Noord-Korea heeft dit jaar ongeveer 40 raketten gelanceerd, waaronder zijn grootste intercontinentale ballistische raketten (ICBM’s), en lijkt klaar om zijn eerste kernproef sinds 2017 te houden, hebben functionarissen in Seoul en Washington gezegd.

De lanceringen van donderdag volgden op de terugkeer van het vliegdekschip, USS Ronald Reagan, naar de wateren voor het Koreaanse schiereiland, en een vergadering van de VN-Veiligheidsraad die werd gehouden als reactie op de recente proeven van het Noorden.

De raketlancering was de zesde in 12 dagen en de eerste sinds Noord-Korea dinsdag een IRBM (Intermediate Range Missile) afvuurde boven Japan, wat aanleiding gaf tot gezamenlijke Zuid-Koreaanse en Amerikaanse raketoefeningen waarbij een raket neerstortte en in brand vloog.

De lancering werd gemeld door de gezamenlijke stafchefs van Zuid-Korea en de Japanse regering.

“Dit is de zesde keer in de korte periode, als we die van eind september meetellen,” zei de Japanse premier Fumio Kishida tegen verslaggevers. “Dit kan absoluut niet worden getolereerd.”

De lancering kwam nadat Noord-Korea de Verenigde Staten had veroordeeld omdat zij met de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hadden gesproken over de “rechtvaardige tegenmaatregelen” van Pyongyang tegen de gezamenlijke oefeningen van Zuid-Korea en de VS.

In een verklaring veroordeelde het ministerie van Buitenlandse Zaken van de teruggetrokken natie ook Washington voor het verplaatsen van het Amerikaanse vliegdekschip voor de kust van het Koreaanse schiereiland.

Het vliegdekschip en zijn aanvalsgroep van begeleidende oorlogsschepen werden abrupt verplaatst als reactie op de lancering van IRBM’s door Noord-Korea boven Japan.

De aanvalsgroep van het vliegdekschip voegde zich bij destroyers uit Zuid-Korea en Japan in een maritieme raketverdedigingstraining, zei het Zuid-Koreaanse leger donderdag.

“Deze training richt zich op het beheersen van detectie-, tracking- en interceptieprocedures door middel van gedeelde doelwitinformatie in een scenario waarin (Noord-Korea) ballistische raketprovocaties uitvoert,” zei het in een verklaring.

Een woordvoerder van het State Department zei dat de Verenigde Staten de lancering van donderdag veroordeelden als een schending van de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en een bedreiging voor regionale buren en de internationale gemeenschap.

De woordvoerder voegde er echter aan toe dat Washington streeft naar een diplomatieke aanpak en het Noorden oproept een dialoog aan te gaan.

Op woensdag beschuldigden de Verenigde Staten China en Rusland ervan Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un in staat te stellen door pogingen te blokkeren om de sancties van de VN-Veiligheidsraad tegen Pyongyang voor zijn programma’s voor kernwapens en ballistische raketten aan te scherpen.

Zuid-Korea en Japan

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol en Kishida waren het er tijdens een telefoongesprek op donderdag over eens dat aan Noord-Korea een duidelijke boodschap moet worden gestuurd dat zijn provocaties gevolgen zullen hebben, aldus het bureau van Yoon.

De leiders veroordeelden de recente raketproeven van het Noorden als daden van ernstige provocatie en drongen erop aan een einde te maken aan dergelijke roekeloze provocaties, aldus het kantoor.

Tokio heeft via delegaties in Peking een “fel protest” ingediend bij Noord-Korea tegen de lanceringen van donderdag, aldus de Japanse minister van Defensie Yasukazu Hamada.

“Noord-Korea heeft zijn provocaties onophoudelijk en eenzijdig opgevoerd, vooral sinds het begin van dit jaar”, zei Hamada tegen verslaggevers.

De eerste raket van donderdag vloog waarschijnlijk naar een hoogte van ongeveer 100 km (62 mijl) en had een bereik van 350 km (217 mijl), terwijl de tweede een geschatte hoogte had van 50 km (31 mijl) en 800 km (497 mijl) aflegde en waarschijnlijk een onregelmatige baan nam, zei hij.

Zuid-Korea zei dat de raketten werden gelanceerd vanuit de buurt van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben het militaire machtsvertoon in de regio opgevoerd, maar er lijkt weinig uitzicht te zijn op verdere internationale sancties van de VN-Veiligheidsraad, die al resoluties heeft aangenomen die de ontwikkeling van raketten en kernenergie door het Noorden verbieden.

Geng Shuang, plaatsvervangend ambassadeur van China bij de VN, zei dat de Veiligheidsraad een constructieve rol moet spelen “in plaats van alleen te vertrouwen op sterke retoriek of druk”.

In mei spraken China en Rusland hun veto uit over een door de VS geleid verzoek om meer VN-sancties tegen Noord-Korea vanwege de hernieuwde lancering van ballistische raketten, waardoor de Veiligheidsraad voor het eerst sinds het begin van de sancties tegen Pyongyang in 2006 openlijk verdeeld raakte.