Buitenland

Noord-Korea vuurt opnieuw twee raketten af

06-10-2022 10:05

Anton Watman/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Noord-Korea heeft donderdag opnieuw twee raketten afgevuurd in een demonstratie van machtsvertoon richting de buren. In de laatste twee weken heeft het communistische land in totaal zes ballistische raketten de lucht in geschoten. De laatste twee legden een afstand af van 350 en 800 kilometer.

Afgelopen dinsdag deed het land iets wat het in lange tijd niet heeft gedaan. Het schoot een raket af die 4,500 kilometer aflegde, een hoogte van 2,800 kilometer bereikte, en boven Japan overvloog. De Amerikanen riepen hierop een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad bijeen, waarin ze China en Rusland ervan beschuldigden Pyongyang de hand boven het hoofd te houden door geen nieuwe sancties goed te keuren.

Gezamenlijke oefeningen

Noord-Korea verdedigt de acties als een gepaste tegenmaatregel tijdens Amerikaanse, Japanse en Zuid-Koreaanse gezamenlijke oefeningen. Deze oefeningen vinden al twee maanden plaats, in wisselende samenstellingen. Een gezamenlijke legereenheid van de VS en Zuid-Korea hield vorige week trainingen, waarbij een tegenaanval tijdens een vijandelijke invasie werd gesimuleerd.

Bij dit soort oefeningen is het gebruikelijk dat de hypothetische vijand niet bij naam wordt genoemd, maar het oefenterrein lag ongeveer 30 kilometer onder de gedemilitariseerde grenszone tussen Noord- en Zuid-Korea. Dat laat weinig aan de verbeelding over. Het Zuid-Koreaanse leger is dan ook volledig gericht op een mogelijke toekomstige hervatting van de Koreaanse Oorlog, die in 1953 stil kwam te liggen met een staakt het vuren.

Pyongyang treft mogelijk ook voorbereidingen voor nieuwe kernwapentesten. De laatste hiervan vond in 2017 plaats. Het afvuren van raketten als machtsvertoon past volgens de BBC in het patroon, en gebeurde vijf jaar geleden ook. Het noorden lijkt bezig te zijn met het renoveren van tunnels op het nucleaire testterrein. Die tunnels zouden in 2018 zijn vernietigd tijdens de kortstondige toenadering tot de VS onder president Trump.