Buitenland

37 doden, waaronder kinderen, bij schietpartij in kinderdagverblijf Thailand

06-10-2022 10:02

Revolver
Shutterstock.

BANGKOK, 6 oktober (Reuters) – Een voormalige politieman heeft donderdag in een kinderdagverblijf in Thailand 36 mensen waaronder 22 kinderen gedood tijdens een schietpartij. Sommige kinderen die omkwamen waren zo jong als 2 jaar. Later schoot hij in hun huis zijn vrouw en kind dood voordat hij zijn wapen op zichzelf richtte, aldus politiefunctionarissen.

De politie identificeerde de aanvaller als een voormalig lid van de politie die vorig jaar uit zijn functie werd ontheven wegens beschuldigingen van drugsgebruik.

De man stond terecht voor een drugsaanklacht en was in de uren voor de schietpartij in de rechtbank geweest, vertelde een politiewoordvoerder aan de omroep ThaiPBS.

Hij was gekomen om zijn kind op te halen bij het kinderdagverblijf, maar opende het vuur toen hij het kind daar niet aantrof, zei de woordvoerder.

Chakkraphat Wichitvaidya, ambtenaar van de districtspolitie, noemde getuigen die zeiden dat de schutter ook een mes vasthield tijdens de aanval in Uthai Sawan, een stad 500 km ten noordoosten van Bangkok in de provincie Nong Bua Lamphu.

Paisal Luesomboon, een politiewoordvoerder, vertelde ThaiPBS ook dat getuigen hebben gezien dat de aanvaller een mes en een pistool gebruikte. “Hij begon te schieten, te snijden en kinderen te doden in het Utai Sawan kinderdagverblijf,” zei Paisal.

Ongeveer 30 kinderen waren in het centrum toen de aanvaller arriveerde, minder dan gewoonlijk, omdat de zware regen veel mensen had weggehouden, vertelde districtsambtenaar Jidapa Boonsom, die op dat moment in een nabijgelegen kantoor werkte, aan Reuters.

“De schutter kwam rond lunchtijd binnen en schoot eerst op vier of vijf ambtenaren bij de kinderopvang,” zei Jidapa.

Eerst dachten de mensen dat de schoten vuurwerk waren, zei ze.

“Het is echt schokkend. We waren erg bang en renden weg toen we wisten dat er geschoten werd. Er zijn zoveel kinderen gedood, zoiets heb ik nog nooit gezien.”

De aanvaller drong een afgesloten kamer binnen waar kinderen sliepen, zei Jidapa. Ze zei dat ze dacht dat hij de kinderen daar met een mes had gedood, en voegde eraan toe dat een lerares die acht maanden zwanger was ook met een mes was gedood.

Op sociale media geplaatste video’s lieten lakens zien die de lichamen van kinderen bedekten die in plassen bloed lagen.

Reuters kon de beelden niet onmiddellijk verifiëren.

Drugsaanklacht

Premier Prayuth Chan-Ocha noemde de schietpartij in een verklaring op Facebook een “schokkend incident”.

“Ik heb de politiechef opdracht gegeven om onmiddellijk naar de plek te reizen om de nodige maatregelen te nemen en alle betrokken partijen om onmiddellijk hulp te bieden aan alle getroffen mensen”, zei hij in de verklaring.

Vice-premier Prawit Wongsuwan zal donderdag naar Uthai Sawan reizen om de plaats van het incident te bezoeken, aldus zijn kantoor.

Tegen de middag stonden ambtenaren bij de ingang van het kinderdagverblijf, een roze gebouw van één verdieping, omgeven door een gazon en kleine palmbomen.

In een gazebo vlakbij verzamelden zich angstig kijkende mensen, meestal in stilte wachtend op nieuws. Men kon een vrouw horen huilen.

“Hij (de aanvaller) was al gestrest en toen hij zijn kind niet kon vinden werd hij nog gestrester en begon te schieten,” vertelde politiewoordvoerder Paisal aan omroep ThaiPBS, eraan toevoegend dat hij vervolgens naar huis was gereden en daar zijn vrouw en kind had gedood voordat hij zichzelf van het leven beroofde.

De wapenwetgeving is streng in Thailand, waar op het bezit van een illegaal vuurwapen een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar staat. Maar in vergelijking met sommige andere landen in Zuidoost-Azië is het wapenbezit groot. Illegale wapens, vaak afkomstig uit door conflicten verscheurde buurlanden, komen veel voor.

Massale schietpartijen zijn echter zeldzaam. In 2020 doodde een soldaat die kwaad was over een misgelopen vastgoeddeal minstens 29 mensen en verwondde er 57 tijdens een razernij die zich over vier locaties uitstrekte.

Aanpassingen: volledig artikel vervangen door artikel met actuele updates, 13:32 uur. Dodental naar boven aangepast in kop en in tekst, 20:11 uur.