Buitenland

16-jarige door politie doodgeknuppeld in Iran, ‘van dak gesprongen, zelfmoord’ aldus regime

07-10-2022 12:21

Sarina Esmaeilzadeh
Sarina Esmaeilzadeh. Screenshot Reddit.

DUBAI, 7 oktober (Reuters) – Iraanse autoriteiten hebben berichten ontkend dat veiligheidstroepen een 16-jarig meisje hebben gedood tijdens protesten die waren ontbrand naar aanleiding van de dood van een vrouw in politiebewaring.

Lees ook: dossier Iran

Volgens berichten op sociale media en de rechtengroep Amnesty International werd Sarina Esmaeilzadeh gedood door veiligheidstroepen toen zij met knuppels op het hoofd werd geslagen tijdens protesten over de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in hechtenis van de moraalpolitie.

De autoriteiten gaven eerder deze week een soortgelijke doodsoorzaak – van een dak vallen – voor de 17-jarige Nika Shakarami, die volgens activisten in Teheran werd gedood tijdens een demonstratie over de dood van Amini.

Rechtengroeperingen zeggen dat meer dan 150 mensen zijn gedood, honderden gewond zijn geraakt en duizenden zijn gearresteerd tijdens het neerslaan van de protesten in het hele land, die de grootste uitdaging voor het Iraanse klerikale leiderschap in jaren vormen.

Vrouwen hebben een prominente rol gespeeld door met hoofddoeken te zwaaien en deze te verbranden. Ook middelbare schoolmeisjes hebben deelgenomen.

De opperrechter van de provincie Alborz, waar Esmaeilzadeh stierf, zei dat uit een voorlopig onderzoek bleek dat haar dood het gevolg was van zelfmoord door een val van het dak van een vijf verdiepingen hoog gebouw, aldus het semi-officiƫle persagentschap ISNA.

Volgens opperrechter Hossein Fazeli Herikandi waren beweringen in de oppositiemedia over haar dood “leugens”. “Gebaseerd op de verklaring van haar moeder had Esmaeilzadeh een geschiedenis van zelfmoordpogingen,” zei hij. De politie ontving een melding van haar dood op 24 september, zei hij.

Reuters kon haar familie niet bereiken voor commentaar.

Amnesty International zei in een rapport van 30 september dat zij een van de minstens 52 mensen was die tussen 19 en 25 september door veiligheidstroepen zijn gedood. Esmaeilzadeh “stierf nadat zij ernstig in het hoofd was geslagen met knuppels”.

Een video waarop Esmaeilzadeh glimlachend naar muziek luistert is ongeveer 147.000 keer bekeken op het alom gevolgde Twitter-account @1500tasvir.

Amini werd op 13 september in Teheran gearresteerd wegens “ongepaste kledij”. De autoriteiten hebben gezegd dat ze een hartaanval kreeg nadat ze naar een station was gebracht om “opgeleid” te worden.

Haar familie heeft ontkend dat ze hartproblemen had. Haar vader zei dat ze blauwe plekken op haar benen had en houdt de politie verantwoordelijk voor haar dood.

De regering heeft een onderzoek gelast.

Eerder deze week zeiden de staatsmedia dat er een gerechtelijk onderzoek was ingesteld naar de dood van Shakarami, waarbij functionarissen beweerden dat zij niets te maken had met de onrust en dat zij van een dak was gevallen en dat haar lichaam geen schotwonden bevatte. Activisten hebben gezegd dat ze in Teheran werd gedood tijdens een demonstratie.