Binnenland

VVD-stemsite bleek lek te zijn, maar partij zegt vertrouwen te hebben in verkiezing

07-10-2022 10:23

Door: Jan Omvlee, TPO- De leden van de VVD mochten deze week online stemmen voor een nieuwe partijvoorzitter, maar uit onderzoek van BNR blijkt dat er van alles mis is met de site die hiervoor wordt gebruikt. Het stemgeheim lijkt hierdoor niet waterdicht te zijn geweest.

Online stemmen

IP-adressen van stemmers worden gedeeld met Google, en leden kunnen bij informatie over verkiezingen waar ze helemaal niet aan deelnemen. Zo konden VVD-leden pagina’s vinden voor verkiezingen van ondernemersraden van Nederlandse bedrijven.

Ook Inkesta, het bedrijf dat de stemming verzorgt, blijkt voor zichzelf een problematische website te hebben gebouwd met nogal wat softwarefouten. Er waren documenten op te vinden die niet voor gewone bezoekers bedoeld waren. Dat bedrijf regelt al 10 jaar online verkiezingen voor verschillende bedrijven en organisaties, waaronder politieke partijen. Ook de Partij voor de Dieren is bij hen klant geweest.

Niet Poetinproof

Cybersecurityexperts met wie BNR contact had, stellen dat de informatie over de ondernemersraden vragen oproept over fouten elders in de software. één expert noemde de site die voor de VVD was gebouwd ”niet Poetinproof,” en een andere spreekt van ”slordig werk.”

Ook is uit informatie van de VVD-stemsite in theorie op te maken wie op welke kandidaat gestemd heeft. Via het IP-adres wordt vastgelegd dat een bepaald persoon gestemd heeft, maar nog niet op wie. Ook wordt anoniem bijgehouden wanneer er op een bepaalde kandidaat is gestemd. Dit alles gebeurde ”op de seconde nauwkeurig.” Door het stemmoment van een IP-adres naast de stemresultaten per kandidaat te leggen, kunnen beide aan elkaar worden gekoppeld. Het stemgeheim is hiermee in het geding gekomen.

Problemen zijn aangepakt

Inkesta heeft echter vorige week al actie ondernomen tegen de problemen, nadat BNR het bedrijf hierop wees. Pagina’s van kandidaten bij andere verkiezingen dan die voor de VVD, zijn offline gehaald. IP-adressen worden nog wel met Google gedeeld, en daar moet nog wat aan gedaan worden. De eigenaar van Inkesta zegt van de situatie te balen. Het datalek is door het bedrijf gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De VVD werd gisteren pas door Inkesta ingelicht over de problemen, en de partij zegt via een woordvoerder ”in goed overleg” met het bedrijf de punten te hebben behandeld. De partij is hierbij ”verzekerd van de integriteit en eerlijkheid van het stemproces.”