Buitenland

President Iran vergelijkt relschoppers met ‘vliegen’, studentes roepen ‘rot op’, ‘Raisi verdwijn’

08-10-2022 15:33

Iran
Iraanse scholieres, zonder hijab, geven de Iraanse Ayatollah een middelvinger. Screenshot via Facebook.

DUBAI, 8 oktober (Reuters) – Vrouwelijke studenten in Teheran scandeerden volgens activisten “rot op” toen de Iraanse president Ebrahim Raisi zaterdag hun universiteitscampus bezocht en de demonstranten veroordeelde die woedend waren over de dood van een jonge vrouw in hechtenis.

Lees ook: dossier Iran

Terwijl de landelijke demonstraties in Iran een vierde week ingingen, sprak Raisi professoren en studenten van de Alzahra-universiteit in Teheran toe en droeg een gedicht voor waarin ‘relschoppers’ werden vergeleken met vliegen.

‘Ze kunnen ons doden, arresteren, maar we zullen niet meer zwijgen’

“Ze denken dat ze hun kwade doelen kunnen voortzetten in universiteiten,” meldde de staatstelevisie. “Buiten hun medeweten zijn onze studenten en professoren alert en zullen ze niet toestaan dat de vijand hun kwade doelen realiseert.”

Een video op Twitter geplaatst door de activistische website @1500tasvir toonde wat volgens hen vrouwelijke studenten waren die “Raisi verdwijn” en “Mullahs verdwijn” scandeerden toen de president hun campus bezocht.

Een rapport van de Iraanse lijkschouwer ontkende dat Mahsa Amini was overleden aan klappen op het hoofd en de ledematen terwijl ze in hechtenis was genomen door de moraalpolitie en bracht haar dood in verband met reeds bestaande medische aandoeningen, aldus staatsmedia op vrijdag.

Woedende menigten

De dood van de 22-jarige Amini, een Iraanse Koerd, heeft in het hele land demonstraties ontketend en vormt de grootste uitdaging voor de Iraanse klerikale leiders in jaren.

Vrouwen hebben hun sluiers verwijderd in weerwil van het klerikale establishment, terwijl woedende menigten opriepen tot de val van opperste leider Ayatollah Ali Khamenei.

Na een oproep tot massale demonstraties op zaterdag hebben veiligheidstroepen op demonstranten geschoten en traangas gebruikt in de Koerdische steden Sanandaj en Saqez, volgens de Iraanse mensenrechtengroep Hengaw.

In Sanandaj, hoofdstad van de provincie Koerdistan in het noordwesten van Iran, lag een man dood in zijn auto terwijl een vrouw “schaamteloos” schreeuwde, aldus Hengaw.

Een van de scholen op het plein van de stad Saqez was gevuld met schoolmeisjes die “vrouw, leven, vrijheid” scandeerden.

Amini werd op 13 september in Teheran gearresteerd wegens “ongepaste kledij” en stierf drie dagen later.

Rechtengroeperingen zeggen dat meer dan 150 mensen zijn gedood, honderden gewond en duizenden gearresteerd door veiligheidstroepen die de protesten bestreden.

Hengaw zei zaterdag dat Iraanse veiligheidstroepen in twee Koerdische steden hardhandig optreden.

“Veiligheidstroepen schieten op de demonstranten in Sanandaj en Saqez,” zei de groep. Zij zei dat de oproerpolitie ook traangas gebruikte.

‘Niet meer zwijgen’

Het alom gevolgde Twitter-account @1500Tavsir meldde ook schietpartijen op demonstranten in de twee noordwestelijke Koerdische steden.

Een universiteitsstudent die op weg was naar protesten in Teheran zei dat hij niet bang was om gearresteerd of zelfs gedood te worden.

“Ze kunnen ons doden, arresteren, maar we zullen niet meer zwijgen. Onze klasgenoten zitten in de gevangenis. Hoe kunnen we stil blijven,” zegt de student, die anoniem wil blijven, tegen Reuters.

In de steden Saqez, Diwandareh, Mahabad en Sanandaj vinden wijdverspreide stakingen plaats, zei Hengaw.

De regering heeft de protesten beschreven als een complot van Irans vijanden, waaronder de Verenigde Staten, en beschuldigt onder meer gewapende dissidenten van geweld waarbij ten minste 20 leden van de veiligheidstroepen zouden zijn gedood.