Buitenland

Treinverkeer in Noord-Duitsland drie uur lang plat door ‘sabotage aan kabels’

08-10-2022 13:49

DB ICE Zug
Tobias Arhelger / Shutterstock.com

BERLIJN 8 oktober, Reuters – Sabotage lag ten grondslag aan een bijna drie uur durende stilstand van al het treinverkeer in Noord-Duitsland op zaterdagochtend, zei het staatsspoorwegbedrijf Deutsche Bahn (DB), zonder aan te geven wie mogelijk verantwoordelijk is.

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar het incident, aldus DB.

“Het is duidelijk dat dit een gerichte en kwaadaardige actie was”, zei minister van Vervoer Volker Wissing op een persconferentie.

Een veiligheidsbron zei dat er verschillende mogelijke oorzaken waren, variĆ«rend van kabeldiefstal – wat vaak voorkomt – tot een gerichte aanval.

Omid Nouripour, leider van de partij De Groenen, die deel uitmaakt van de federale coalitie van kanselier Olaf Scholz, zei dat iedereen die de kritieke infrastructuur van het land aanvalt een “vastberaden antwoord” zal krijgen.

“Wij laten ons niet intimideren”, schreef hij op Twitter.

De verstoring deed onmiddellijk alarmbellen rinkelen nadat de NAVO en de Europese Unie vorige maand de noodzaak benadrukten om kritieke infrastructuur te beschermen na wat zij noemden daden van “sabotage” op de Nord Stream gaspijpleidingen.

DB zei in een verklaring: “Door sabotage aan kabels die onmisbaar zijn voor het treinverkeer heeft de Deutsche Bahn vanmorgen het treinverkeer in het noorden bijna drie uur lang moeten stilleggen.”

DB had eerder als oorzaak van de netwerkstoring een technisch probleem met radiocommunicatie opgegeven. Het treinverkeer was zaterdagmiddag na het herstel nog steeds onregelmatig, aldus de DB, die waarschuwde voor annuleringen en vertragingen van treinen.

Der Spiegel, dat zich beroept op bronnen bij de veiligheidsdiensten, meldde dat de kabels van het communicatienetwerk van DB op twee plaatsen waren doorgesneden.

De verstoringen troffen de spoorwegdiensten door de deelstaten Nedersaksen en Schlewsig-Holstein en de steden Bremen en Hamburg, met een domino-effect op internationale treinreizen naar Denemarken en Nederland.

Aanpassingen: oorspronkelijke bericht vervangen door uitgebreider bericht om 14:13 uur. Reacties minister en De Groenen-leider toegevoegd om 19:21 uur.