Buitenland

Paus: ‘Migranten uitsluiten is misdadig, schandalig, walgelijk en zondig’

09-10-2022 13:35

Refugees
Janossy Gergely / Shutterstock.com

9 oktober (Reuters) – Paus Franciscus heeft zondag een hartstochtelijke verdediging gevoerd voor migranten en noemde hun uitsluiting “schandalig, walgelijk en zondig”, waarmee hij op ramkoers ligt met de aanstaande rechtse regering van Italië.

Franciscus maakte zijn opmerkingen terwijl hij een 19e eeuwse bisschop heilig verklaarde die bekend staat als de “vader van de migranten” en een 20e eeuwse man die zieken verzorgde in Argentinië.

Franciscus, die steun aan migranten tot een belangrijk thema van zijn pontificaat heeft gemaakt, zat de ceremonie voor ten overstaan van 50.000 mensen op het Sint-Pietersplein.

“De uitsluiting van migranten is schandalig. Sterker nog, de uitsluiting van migranten is misdadig. Het zorgt ervoor dat ze voor onze ogen sterven,” zei hij.

“En zo is de Middellandse Zee vandaag de grootste begraafplaats ter wereld,” zei hij, verwijzend naar duizenden die zijn verdronken in een poging Europa te bereiken.

“Het uitsluiten van migranten is walgelijk, het is zondig. Het is misdadig om de deuren niet te openen voor mensen in nood,” zei hij.

Strenge asielregels

Giorgia Meloni zal naar verwachting later deze maand premier worden aan het hoofd van een rechtse coalitie die heeft gezworen de immigratie hard aan te pakken en de Italiaanse grenzen te verscherpen.

Zij heeft versnelde repatriëringen en strengere asielregels beloofd. Meloni heeft ook opgeroepen tot een zeeblokkade van Noord-Afrika om te voorkomen dat migranten uitvaren en tot nieuwe beperkingen voor reddingsschepen van liefdadigheidsinstellingen.

Franciscus, die Italië niet noemde, zei dat sommige teruggestuurde migranten in “concentratiekampen worden gestopt waar ze worden uitgebuit en behandeld als slaven”. In het verleden heeft hij gezegd dat dit in Libië is gebeurd.

Battista Scalabrini

De paus ging buiten zijn boekje over migranten op het moment dat hij de bekendste van de twee nieuwe heiligen noemde: bisschop Giovanni Battista Scalabrini, die leefde tussen 1839 en 1905.

Scalabrini stichtte twee religieuze orden – een van priesters en een van nonnen – om Italiaanse immigranten in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika te helpen.

De andere nieuwe heilige is Artemides Zatti, die leefde tussen 1880 en 1951. Zijn familie ontvluchtte de armoede in Italië en vestigde zich in Argentinië.

Als leek lid van de Salesiaanse religieuze orde werkte hij als verpleger en bracht op zijn fiets gezondheidszorg aan de armen.