Binnenland

AZC Albergen blijft maximaal 10 jaar open

10-10-2022 16:30

Bron: Henk Vrieselaar via Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Het geplande asielzoekerscentrum in het Twentse Albergen zal voor uiterlijk 10 jaar blijven. Die toezegging heeft het COA maandag aan de gemeente Tubbergen gedaan tijdens overleg. Staatssecretaris Van der burg (VVD) van Asiel omzeilde afgelopen augustus het gemeentebestuur van Tubbergen om een azc op te richten in hotel ‘t Elshuys. Deze manier van handelen zorgde voor onrust en protesten in de gemeenschap.

Inmiddels is vastgelegd dat het azc aan 150 mensen onderdak moet gaan bieden. Het was voor de gemeente belangrijk om ook een einddatum vast te stellen, om zo te voorkomen dat een tijdelijk azc een permanente zou worden, zo schrijft NRC.

Ondertussen concludeert de Kinderombudsman in een brief aan Van der Burg, die in handen is van RTV Noord, dat de situatie voor alleenstaande kinderen in Ter Apel de afgelopen maand verslechterd is. Kinderombudsman Margrite Kalverboer bezocht vorige het azc, en stelde vast dat er ongeveer zes keer zoveel alleenstaande kinderen verbleven als was was toegestaan. Hiervoor heeft het azc niets ingericht, waardoor de kinderen op de grond moeten slapen en er onvoldoende sanitaire voorzieningen zijn.