Buitenland

Noord-Korea: recente reeks raktelanceringen was simulatie kernaanval

10-10-2022 11:21

Nuke
Shutterstock.

SEOUL, Zuid-Korea (AP) – Noord-Korea’s recente reeks van raketlanceringen waren het gesimuleerde gebruik van zijn tactische kernwapens op het slagveld om potentiële Zuid-Koreaanse en Amerikaanse doelen te “raken en uit te roeien”, meldden staatsmedia maandag, terwijl zijn leider Kim Jong Un aangaf meer provocerende tests te zullen uitvoeren.

De verklaring van het Noorden, uitgegeven op de 77e verjaardag van de regerende Arbeiderspartij, wordt gezien als een poging om het imago van Kim als een sterke leider in eigen land op te poetsen te midden van pandemische problemen, nu hij uitdagend aandringt op uitbreiding van zijn wapenarsenaal om in toekomstige onderhandelingen grotere concessies van zijn rivalen af te dwingen.

“Door zeven lanceringsoefeningen van de tactische nucleaire gevechtseenheden werden de werkelijke oorlogscapaciteiten van de nucleaire gevechtseenheden, klaar om de ingestelde objecten op elke plaats en elk moment te raken en weg te vagen, ten volle getoond”, aldus het officiële Koreaanse Centraal Nieuwsagentschap van het Noorden.

KCNA zei dat de rakettesten een reactie waren op recente nautische oefeningen tussen Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten, waarbij voor het eerst in vijf jaar het vliegdekschip USS Ronald Reagan betrokken was.

Noord-Korea zag de oefeningen als een militaire bedreiging en besloot “de simulatie van een echte oorlog” te organiseren om zijn oorlogsdreiging te controleren en te verbeteren en een waarschuwing te sturen naar zijn vijanden, aldus KCNA.

Noord-Korea beschouwt de militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea als een invasie-oefening, hoewel de bondgenoten stellig hebben verklaard dat ze defensief van aard zijn. Sinds in mei een conservatieve regering in Seoel is aangetreden, hebben de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militairen hun oefeningen uitgebreid, wat een grotere bedreiging vormt voor Kim.

De lanceringen – allemaal onder toezicht van Kim – omvatten een ballistische raket met nucleaire capaciteit die uit een reservoir in het noordoosten werd gelanceerd; andere ballistische raketten die zijn ontworpen om nucleaire aanvallen uit te voeren op Zuid-Koreaanse vliegvelden, havens en commandofaciliteiten; en een nieuw type grond-grond ballistische raket die over Japan vloog, meldde KCNA. Volgens het rapport vloog Noord-Korea ook met 150 gevechtsvliegtuigen voor afzonderlijke schietoefeningen en andere oefeningen.

Cheong Seong-Chang van het particuliere Sejong Instituut in Zuid-Korea zei dat de raketlanceringen de eerste keer zijn dat Noord-Korea oefeningen uitvoert met legereenheden die belast zijn met de bediening van tactische kernwapens.

De openbare lancering van een raket van onder een stuwmeer in het binnenland was ook de eerste in zijn soort.

Kim Dong-yub, een professor aan de Universiteit voor Noord-Koreaanse Studies in Seoel, zei dat Noord-Korea waarschijnlijk streeft naar diversificatie van lanceerplaatsen om het zijn vijanden moeilijk te maken de lancering van raketten vooraf te ontdekken en preventieve aanvallen uit te voeren.

KCNA zei dat toen het vanaf het reservoir gelanceerde wapen boven het zeedoel vloog, de Noord-Koreaanse autoriteiten de betrouwbaarheid van de explosie van de kernkop van de raket, kennelijk een dummy, op de ingestelde hoogte bevestigden.

Kim, de professor, zei dat de geschatte vlucht van de raket van 600 kilometer (370 mijl) erop wees dat de lancering een test zou kunnen zijn om een kernwapen te laten ontploffen boven de zuidoostelijke havenstad Busan in Zuid-Korea, waar de Reagan eerder aanmeerde. Hij zei dat de geteste raket een nieuwe versie leek te zijn van de zeer wendbare KN-23 raket van Noord-Korea, die is gemodelleerd naar de Russische Iskander-raket.

Noord-Korea beschreef de raket die over Japan vloog als een nieuw soort intermediair wapen met een bereik van 4500 kilometer. Sommige buitenlandse deskundigen zeiden eerder dat de raket waarschijnlijk de bestaande Hwasong-12 raket van Noord-Korea was, die het Amerikaanse territorium Guam kan bereiken. Maar Kim, de professor, zei dat de onlangs geteste raket een verbeterde versie van de Hwasong-12 leek te zijn met een verafgelegen doel zoals Alaska of Hawaï.

Noord-Korea gaf een reeks foto’s vrij van de lanceringen. Op een daarvan waren Kim en zijn vrouw Ri Sol Ju te zien, beiden in okergele veldjassen, fronsend terwijl ze hun oren bedekten. Volgens sommige waarnemers duidde de foto op de hoge politieke status van Ri, omdat het waarschijnlijk de eerste keer was dat zij samen met haar man een wapenlancering bijwoonde.

De bezorgdheid over het nucleaire programma van Noord-Korea is de afgelopen maanden toegenomen toen het land een nieuwe wet aannam die het preventieve gebruik van zijn bommen in bepaalde gevallen toestaat en stappen ondernam om tactische kernwapens in te zetten langs de grens met Zuid-Korea. Dit jaar heeft Noord-Korea meer dan 40 raketlanceringen uitgevoerd.

Volgens sommige deskundigen wil Kim Jong Un zijn geavanceerde kernwapenarsenaal uiteindelijk gebruiken om de erkenning van Noord-Korea als legitieme nucleaire staat door de VS te verkrijgen, wat Kim als essentieel beschouwt voor het opheffen van de verlammende VN-sancties tegen zijn land.

Kim Jong Un zei dat de recente lanceringen “een duidelijke waarschuwing” waren aan Seoel en Washington, om hen op de hoogte te stellen van de nucleaire aanvalscapaciteiten van Noord-Korea. Kim herhaalde dat hij niet van plan is de vastgelopen ontwapeningsdiplomatie met de Verenigde Staten nu te hervatten, aldus KCNA.

“De gestage, opzettelijke en onverantwoordelijke escalatie van de spanning door de VS en het Zuid-Koreaanse regime zal alleen maar uitnodigen tot een grotere reactie van onze kant, en we houden de crisis altijd en strikt in de gaten”, aldus Kim.

Kim sprak ook de overtuiging uit dat de nucleaire strijdkrachten van zijn leger “hun sterkste nucleaire reactiehouding zullen handhaven en deze op alle mogelijke manieren verder zullen versterken” om hun taken uit te voeren, namelijk het verdedigen van de waardigheid en soevereine rechten van het Noorden.

Zuid-Koreaanse functionarissen zeiden onlangs dat Noord-Korea bereid blijft zijn eerste kernproef in vijf jaar uit te voeren. Volgens sommige deskundigen zou de kernproef verband houden met een poging om kernkoppen te bouwen voor op Zuid-Korea gerichte korteafstandsraketten.

“Noord-Korea heeft meerdere motivaties om nu een spraakmakend raketverhaal te publiceren,” zei Leif-Eric Easley, een professor aan de Ewha Universiteit in Seoel. “Het publieke optreden van Kim Jong Un na een maandenlange afwezigheid zorgt voor een patriottische krantenkop ter gelegenheid van de oprichting van de regerende Arbeiderspartij.”

“Pyongyang is bezorgd over militaire oefeningen van de VS, Zuid-Korea en Japan, dus om zijn zelfverklaarde afschrikking te versterken, maakt het de nucleaire dreiging achter zijn recente raketlanceringen expliciet. Het KCNA-rapport kan ook een voorbode zijn van een komende kernproef voor het soort tactische kernkop dat de eenheden die Kim in het veld bezocht, zou bewapenen,” aldus Easley.