Buitenland

Poetin beschuldigt Oekraïne van ‘terreur’, raketaanvallen vergelding opblazen brug Krim

10-10-2022 12:13

Nuclear explosion
Shutterstock.

10 oktober (Reuters) – De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag gezegd dat Oekraïne “terroristische daden” tegen Rusland heeft gepleegd en beloofde een “harde reactie” van Moskou als antwoord.

“Het is duidelijk dat de Oekraïense geheime diensten de terroristische aanslag hebben bevolen, georganiseerd en uitgevoerd met als doel de vernietiging van Ruslands kritieke civiele infrastructuur”, zei Poetin over de explosie op de brug.

Oekraïense functionarissen waren opgetogen na de ontploffing, maar Kiev heeft de verantwoordelijkheid niet opgeëist.

“Als antwoord op pogingen om terroristische acties op ons grondgebied uit te voeren, zullen de reacties van Rusland hard zijn en in hun omvang overeenstemmen met het niveau van de bedreigingen die voor de Russische Federatie worden gecreëerd. Niemand mag daaraan twijfelen”, aldus Poetin.

In televisie-uitlatingen zei Poetin dat Moskou maandag langeafstandsraketaanvallen had gelanceerd op de energie-, militaire en communicatie-infrastructuur van Oekraïne als vergelding voor een aanval op de brug die Rusland verbindt met het geannexeerde schiereiland de Krim in het weekend.

Verschillende Oekraïense steden kwamen zonder stroom of water te zitten nadat tientallen Russische raketten maandagochtend steden in het hele land hadden getroffen in wat werd gezien als een wraakactie voor een explosie op een belangrijke brug die Rusland in het weekend verbond met het geannexeerde schiereiland de Krim.

Speciale militaire operatie

“Alles gebeurt in het kader van de speciale militaire operatie”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov eerder op maandag toen hem door verslaggevers werd gevraagd naar de explosies in Kiev en in heel Oekraïne.

Hij zei toen nog niet of de aanvallen een vergelding waren voor de aanslag op de brug die president Vladimir Poetin zondagavond in televisie-uitzendingen een “terroristische” daad noemde.

Peskov zei dat Rusland een onderzoek heeft ingesteld naar de explosie op de brug van zaterdagochtend, waarbij drie mensen omkwamen en die werd gezien als een zeer symbolische slag tegen Rusland en Poetin.