Buitenland

Sommige Afrikaanse migranten zoeken een route via Centraal-Amerika naar de VS

10-10-2022 11:41

Sherry V Smith/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De Spaanse krant El País heeft een interessante reportage over een relatief kleine, maar groeiende migratiestroom van Afrikanen die de Verenigde Staten proberen te bereiken. Het gaat hoofdzakelijk uit alleenstaande mannen, maar soms komen ook gezinnen met kinderen aan in Centraal-Afrikaanse landen. Die trekken vervolgens te voet richting het noorden, door deels erg onherbergzame gebieden, met als eindbestemming de VS.

Een deskundige van de denktank Migration Policy Institute zegt tegen de krant dat steeds meer Afrikaanse migranten de ”traditionele bestemmingen” als Spanje, Duitsland en Italië links laten liggen vanwege het restrictieveren migratiebeleid van Europa. Ze kiezen voor een langere route naar een westers land, en komen aan in Colombia of Honduras. Deze route wordt al langer gebruikt door vluchtelingen uit onder andere Cuba en Venezuela, en vergeleken bij deze groepen vormen de Afrikanen nog een relatief klein deel.

De deskundige vergelijkt de migranten met de Mexicaanse migranten die in de jaren ’90 in steeds grotere getalen de VS binnenkwamen. Ook toen ging het meestal om alleenstaande mannen, die hun families na laten reizen zodra zij eenmaal het geld daarvoor hebben.

De meeste Afrikanen komen uit redelijk stabiele landen als Angola, Ghana of Senegal. Er komen echter ook steeds meer Ethiopiërs aan in Centraal-Amerika. De meesten hiervan komen uit de deelstaat Tigray, waar al lange tijd een oorlog woedt tussen de regionale regering en de Ethiopische overheid. Mexicaanse autoriteiten onderschepten in de eerste 6 maanden van 2022 ongeveer 2.000 Afrikanen die op weg waren naar het noorden. Tot 2020 waren dit er jaarlijks 100 of 200.

Sommige migranten besluiten niet helemaal door te reizen naar de VS, maar proberen in Mexico of Honduras asiel aan te vragen. Dit leidt tot problemen, want veel van de Afrikanen spreken talen waarvoor in de regio geen goede tolken of andere voorzieningen zijn. Ambtenaren moeten zich bij de asielaanvraag behelpen met vertalingsapps. Daarnaast worden Franstalige Afrikanen soms aangezien voor migranten uit Haïti.

Ook is het moeilijk voor de ontvangende landen om afgewezen asielzoekers terug te sturen. Amerikaanse landen hebben hier onderling meestal wel afspraken voor, en Europa heeft afspraken met veel Afrikaanse landen. De VS en Mexico hebben echter niet altijd de mogelijkheid tot repatriatie naar Afrika. Afgewezen migranten mogen een paar dagen worden vastgehouden, en worden dan weer op straat gezet.