Buitenland

Turkije en Iran worstelen met Koerdische rebellen in Noord-Irak

10-10-2022 16:07

Felix Friebe/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Volgens Turkse media heeft de Turkse geheime dienst MIT in het Noord-Irakese Sinjar een PKK-commandant gearresteerd. Het zou volgens Anadolu Agency gaan om Çiyager Mamhuri, die verantwoordelijk was voor de logistiek van de PKK in Sinjar. Hij zou in 2015 actief zijn geworden bij de PKK, en in 2016 en 2017 betrokken zijn geweest bij ”terroristische activiteiten” in het noorden van Irak, hoewel niet duidelijk wordt of hij ook wordt verdacht van acties in Turkije. Hij is inmiddels meegenomen, of zo u wilt ontvoerd, naar Turkije.

Turkije zou ook bij een andere operatie 5 PKK/YPG-strijders hebben gedood in het noorden van Syrië. Het ging hierbij om een nachtelijk bombardement met houwitsers op Koerdische posities. Turkije, en de meeste Turkse media maken geen onderscheid tussen de PKK en veel andere Koerdische rebellengroepen, en ziet die laatsten als verlengstukken van separatisten in eigen land.

Moord

In Koerdische media in Irak is ondertussen ophef ontstaan over een andere reeks incidenten, waarbij Koerdische activisten uit Turkije zijn gedood. Rudaw schrijft dat het bij de meest recente moord ging om vrouwenrechtenactivist Nagihan Akarsel. Zij werd afgelopen dinsdag doodgeschoten in de Noord-Irakese stad Suleimanyia. Akarsel, die ”ideologische banden” had met de PKK, woonde in ballingschap in de Koerdische regio van Irak. Volgens Reporters Without Borders was ze de vijfde Koerdische activist met PKK-banden en wortels in Turkije, die in een jaar tijd door onbekenden is gedood.

De Turkse ambassadeur in Irak bevestigde tijdens een persconferentie in Erbil dat de PKK in Irak voor Turkije het doelwit was. Hij zei echter niet dat Turkije ook achter de moord op Akarsel zat, al wijzen veel beschuldigende vingers in Irak wel die kant op.

”andere opties”

Ook Iran worstelt al jaren met Koerdische separatisten in het noordwesten van het land. De Koerdische oppositiepartijen opereren ook in dit geval vooral vanuit het buitenland. Iran heeft nu richting de Koerdische regionale regering in Noord-Irak gedreigd dat Teheran ”andere opties” heeft als de oppositiegroepen hun hoofdkwartieren niet uit het grensgebied halen.

Dat die opties ook kunnen bestaan uit militair ingrijpen, werd eind vorige maand duidelijk gemaakt. Iran bombardeerde op 28 september de basis van een oppositiegroep in Koya met drones en raketten. Hierbij kwamen 16 mensen om het leven. De aanval werd uitgevoerd door de Iraanse Revolutionaire Garde. Iran beschuldigt de Koerdische oppositie in Irak ervan wapens te leveren aan demonstranten in Iran zelf.