Buitenland

Wit-Rusland mengt zich in oorlog Oekraïne, troepeninzet bij Noorden Oekraïne

10-10-2022 12:30

Tank
Shutterstock.

LONDEN, 10 oktober (Reuters) – De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko zei maandag dat hij opdracht had gegeven om samen met Rusland troepen in te zetten in de buurt van Oekraïne, als reactie op wat hij een duidelijke bedreiging voor Wit-Rusland noemde van Kiev en zijn steunpilaren in het Westen.

De opmerkingen van Loekasjenko, die sinds 1994 aan de macht is in Wit-Rusland, wijzen op een mogelijke verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne, mogelijk met een gecombineerde Russisch-Wit-Russische troepenmacht in het noorden van Oekraïne.

“Aanvallen op het grondgebied van Belarus worden vandaag niet alleen in Oekraïne besproken, maar ook gepland”, zei Loekasjenko tijdens een bijeenkomst over veiligheid, zonder bewijs voor de bewering te leveren. “Hun eigenaars dringen aan op een oorlog tegen Wit-Rusland om ons daarheen te slepen.”

“We bereiden ons hier al tientallen jaren op voor. Indien nodig zullen we reageren,” zei Loekasjenko, eraan toevoegend dat hij tijdens een vergadering in Sint-Petersburg met de Russische president Vladimir Poetin over de situatie had gesproken.

‘Krimburg 2’

Loekasjenko zei dat hij met Poetin was overeengekomen een regionale militaire groep in te zetten, en dat hij twee dagen geleden was begonnen met het bijeenbrengen van troepen, blijkbaar na een aanval op de Russische weg- en spoorbrug naar de Krim vroeg op zaterdag.

Loekasjenko zei dat via onofficiële kanalen een waarschuwing aan Wit-Rusland was gegeven dat Oekraïne “Krimbrug 2” plande, hoewel hij geen details gaf.

“Mijn antwoord was eenvoudig: ‘Zeg tegen de president van Oekraïne en de andere gekken: als ze ook maar één meter van ons grondgebied aanraken, zal de Krimbrug voor hen een wandeling in het park lijken’.”

Het Wit-Russische leger telt ongeveer 60.000 man. Eerder dit jaar heeft Wit-Rusland zes bataljon-tactische groepen, in totaal enkele duizenden mensen, ingezet in de grensgebieden. Zondag beschuldigde het hoofd van de Wit-Russische grenswachten Oekraïne van provocaties aan de grens.

Russische troepen gebruikten Wit-Rusland als verzamelplaats voor hun invasie van 24 februari in Oekraïne en stuurden troepen en materieel naar Noord-Oekraïne vanuit Wit-Russische bases.