Buitenland

In Oekraïne gaan weer luchtalarmsirenes af vanwege aanvallen

11-10-2022 11:18

vikhesse_photography/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- In Oekraïne is vanochtend weer het luchtalarm afgegaan, en aan burgers wordt aangeraden om binnen te blijven. Rusland lijkt ook nu weer op lange afstand met raketten te schieten. Er zijn explosies gemeld in de steden Zaporizja, Odessa, Rovno en Krivoy Rog, en in de omgeving van Kiev.

Het Oekraïense leger zegt op Facebook dat de raketten afgevuurd werden door Tu-95 en Tu-160 strategische bommenwerkpers, die vanochtend boven de Kaspische Zee vlogen. Een deel van de raketten zou rond 9:00 uur plaatselijke tijd door Oekraïne zijn neergeschoten.

De beschietingen van gisteren hebben volgens Oekraïense hulpdiensten aan 19 mensen het leven gekost. Naast wegen, bruggen en huizen zijn ook energiecentrales geraakt.

Grote delen van Oekraïne zitten nog steeds gedeeltelijk zonder stroom, en er zijn schema’s gemaakt voor ”rolling black-outs” waarmee er op bepaalde uren van de dag in bepaalde gebieden geen stroom zal zijn. De Oekraïense premier Denys Sjmyhal heeft burgers opgeroepen om zoveel mogelijk stroom te besparen, in ieder geval gedurende de dagen waarin herstelwerkzaamheden nodig zijn.

Zoethoudertje voor de harde kern

De Kyiv Independent schrijft dat de Russische aanvallen, naast het opschrikken en intimideren van de Oekraïners, waarschijnlijk tot doel hebben om de eigen harde kern tevreden te houden. Veel militaire bloggers en ander commentatoren zijn de afgelopen weken steeds kritischer geworden op de manier waarop het Kremlin de oorlog voert. Velen van hen wilden al langer dat Rusland Oekraïense infrastructuur plat zou leggen, om de oorlog zo zwaar mogelijk te maken.

Daar lijkt president Poetin na de aanval op de Krimbrug gehoor aan te hebben gegeven, zo zegt de Russische socioloog Greg Joedin tegen de krant. De benoeming van Sergej Soerovikin tot commandant van de strijd in Oekraïne past ook in dit patroon, en werd bij de bloggers op sociale media gevierd.

Joedin noemt het echter ook ongebruikelijk dat Poetin mee lijkt te bewegen met commentatoren in de media. Normaliter maakt de president er een punt van om niet de indruk te wekken dat hij zich zo kan laten beïnvloeden. Russische haviken vieren nu online de ogenschijnlijke gehoorzaamheid van Poetin, en kloppen zichzelf op de borst.

Beter afweergeschut

Het is echter de vraag wat de aanvallen hebben bereikt. Rusland heeft een flink aantal raketten en drones gebruikt, wat ook miljoenen kost, om meer dan honderd locaties te raken. Oekraïne moet voorlopig stoppen met de export van stroom naar Europa, en zal de eigen voorzieningen moeten herstellen. Oekraïne zou van de 84 raketten en 24 drones bij elkaar 56 neer hebben geschoten. Dit laat zien dat het land al veel beter is in het neerhalen van Russische projectielen dan aan het begin van het conflict.

De helft neerhalen is voor Oekraïne echter nog niet genoeg. De Oekraïense president Zelensky heeft inmiddels tijdens een telefoongesprek met president Biden aangedrongen op de levering van geavanceerdere luchtafweersystemen. Deze wapens moeten in staat  zijn tot het neerhalen van Russische raketten, en Iraanse zelfmoorddrones.

Biden heeft betere systemen beloofd. Zelensky zal dinsdag een top van de G7 toespreken. Hierbij zal hij waarschijnlijk hetzelfde verzoek hebben voor andere geïndustrialiseerde landen.