Buitenland

Stadsraadslid Los Angeles met verlof na racistische uitspraken over collega

12-10-2022 16:48

Het gemeentehuis in de binnenstad van Los Angeles. Tommy Larey/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- In de Amerikaanse stad Los Angeles is dit weekend geschokt gereageerd op een racistisch incident. Een lid van de stadsraad deed racistische uitspraken over een collega, en had hierbij niet door dat ze werd opgenomen. Het geluidsbestand kwam terecht bij de LA Times. Die krant schreef er vervolgens een stuk over.

Het raadslid in kwestie is de president van de raad, de Democratische Nury Martinez. Mevrouw Martinez besprak met een paar andere leden van de raad het hertekenen van de kiesdistricten in de stad. Tijdens de bespreken doen ze zware uitspraken over een paar bevolkingsgroepen. Alle betrokken raadsleden zijn Latino.

Martinez spreekt onder andere op een denigrerende manier over haar collega, mederaadslid Mike Bonin. Bonin is blanke homoseksuele man, en heeft een relatie met een andere man. Dat is allemaal niet schokkend in Californië. Het koppel samen heeft een zwart adoptiekind.

‘Parece Changuito’

Volgens Martinez behandelt Bonin zijn zoontje als een ”accessoire,” omdat hij het kind meenam tijdens de Martin Luther King Jr. Day-parade. Volgens haar denkt Bonin dat hij zelf zwart is. Verder zegt ze over het zoontje ”Parece changuito,” wat Spaans is voor ”hij lijkt op een aapje,” omdat het kind zich niet gedroeg tijdens de parade. Ze zegt dat het kind eens een goed pak slaag zou moeten krijgen. De andere raadsleden reageren hier bevestigend op.

De gehele opname is inmiddels op YouTube na te luisteren. De raadsleden zijn wel een beetje moeilijk te verstaan, en doen aan wat taalkundigen ”code-switchen” noemen. Dat wil zeggen, ze wisselen soms halverwege hun zin van het Engels naar het Spaans. Het stuk over Bonin en zijn zoon begint op 33:55.

Martinez is inmiddels haar excuses gemaakt, en is met verlof gegaan. Ze heeft haar post als president van de raad maandag al opgegeven. In een verklaring gaf ze aan te begrijpen dat de huidige situatie helemaal haar eigen schuld was. Ze zei tijdens haar verlof van de gelegenheid gebruik te gaan maken om ”een oprecht gesprek te hebben met mijn familie, mijn achterban, en leiders in de gemeenschap.”

Divers, maar politiek eentonig

De stad Los Angeles is ”superdivers” in de zin dat geen bevolkingsgroep er een duidelijke meerderheid vormt. Van de bijna 4 miljoen inwoners was bij de census in 2020 46,7 procent Hispanic of Latino. Blanken zijn 28,9 procent van de bevolking. Aziaten zijn 11,7 procent, en Afro-Amerikanen zijn 8,3 procent. Een kleine groep mensen was Hawaïaans, Inheems, of gaf bij de census twee of meer groepen aan als voorouders.

In tegenstelling tot de bevolking is de stadsraad bijzonder homogeen. Van de 15 stadsraadsleden zijn 14 aangesloten bij de Democratische Partij, waaronder dus ook Martinez. Het enige niet-Democratische lid van de raad is de voormalige Republikein John S. Lee, zelf een zoon van Zuid-Koreaanse immigranten. Hij is nu als onafhankelijk politicus lid van de raad.