Buitenland

Twitter gaat beleid permabannen herzien, mogelijk met oog op verkoop aan Elon Musk

12-10-2022 11:38

Elon Musk
KLYONA / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO

12 oktober (Reuters) – Twitter Inc herziet zijn beleid rond het permanent verbieden van gebruikers, om mogelijk zijn contentmoderatie in lijn te brengen met Elon Musk’s visie voor het sociale media platform, meldde de Financial Times op woensdag.

Twitter is aan het onderzoeken of er andere tools voor inhoudscontrole zijn die een verbod, de zwaarste straf voor het overtreden van regels, kunnen vervangen, aldus de krant, die zich beroept op meerdere mensen die bekend zijn met de situatie.

In mei, kort nadat hij een deal van 44 miljard dollar had gesloten om Twitter te kopen, had Musk veranderingen beloofd in de praktijken van het sociale media platform om de inhoud te modereren.

Musk, die zichzelf een absolute voorstander van vrije meningsuiting noemt, had ook gezegd dat hij het verbod van Twitter op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zou terugdraaien.

Volgens het FT-rapport is het echter onwaarschijnlijk dat een beleidswijziging de weg vrijmaakt voor de terugkeer van Trump op het platform, aangezien Twitter niet overweegt om verboden die zijn uitgevaardigd wegens het schenden van zijn beleid tegen het aanzetten tot geweld, terug te draaien.

Medewerkers kijken naar gebieden waar Twitter volgens hen gebruikers heeft verboden voor minder ernstige overtredingen, zoals het delen van misleidende informatie, aldus het rapport.

“Onze kernprincipes – keuze en controle, transparantie, legitimiteit en eerlijkheid – vormen al jaren de leidraad voor ons werk, en naarmate het publieke gesprek zich verder ontwikkelt, zal onze aanpak dat ook doen”, vertelde de woordvoerder van het bedrijf aan Reuters.

Twitter beperkte het account van Kanye West in het weekend en zei dat het berichten van de rapper verwijderde die online gebruikers als antisemitisch veroordeelden.

Vertegenwoordigers van Donald Trump reageerden niet onmiddellijk op het verzoek van Reuters om commentaar.