Binnenland

Breidagen in Zwolle krijgen internationale dimensie vanwege energiecrisis

13-10-2022 12:07

goffkein.pro/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Op vrijdag en zaterdag worden in Zwolle de achtste Nederlandse breidagen gehouden. Er zijn zeventig kramen met verkoop, workshops, wedstrijden en andere dingen, allemaal in het teken van breien en wol.

Volgers de organisator van de breidagen is het evenement vooral een ontmoetingsplek, met boek- en patroonlanceringen, en ”Meet & Greets” met bekende mensen uit de brei- en haakwereld.

Volgens RTV Oost komen deelnemers en bezoekers met verschillende redenen naar het evenement.

Voor sommigen werkt het breien therapeutisch. Voor anderen is het sinds de jeugd al een hobby geweest, die ze hebben geleerd van hun moeder. Een vrouw zegt dat breien hielp nadat ze stopte met roken. Het is goed voor je hersens, en een veel betere gewoonte om te hebben dan een pakje sigaretten. Ook zegt ze dat het breien kan helpen tegen de hoge energierekening. Een gebreide trui van zuiver wol is lekker warm, en helpt volgens haar misschien met het wat lager zetten van de verwarming.

Nou kampt de textielindustrie zelf ook met de hoge energieprijs, en met name de prijs van gas. De branche waarschuwde in september nog dat de EU in moet grijpen om de sector te helpen met de hoge gasprijs. Bedrijven die de textiel verven, bijvoorbeeld, maken gebruik van veel gas bij het productieproces. Hier is geen alternatief voor, dus hakken de prijsstijgingen er goed in.