Binnenland

College van onderzoek integriteit van de Kamer adviseert om Baudet een week te schorsen

13-10-2022 13:44

Thierry Baudet, FvD
Thierry Baudet, FvD. Screenshot Youtube.

Door: Jan Omvlee, TPO- Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zou een weeklang moeten worden uitgesloten van deelname aan Kamerdebatten. Dat zegt het College van onderzoek integriteit van de Kamer, na onderzoek naar het niet registreren van nevenactiviteiten door Baudet. Hij zou in de zeven dagen van de schorsing nog wel deel mogen nemen aan stemmingen in de Kamer.

Voorzitter Vera Bergkamp heeft het voorstel namens het presidium doorgestuurd naar de Kamer. Die zal aanstaande dinsdag stemmen over een schorsing.

Baudet heeft volgens het College de gedragscode van de Kamer overtreden, zoals die op 1 april vorig jaar werd aangenomen. Hij heeft zijn bestuurslidmaatschap van een mediabedrijf niet in het register van nevenactiviteiten gezet, terwijl dit van Kamerleden wel wordt verwacht. Het College zegt dat hij dit alsnog moet gaan doen.

Ook stelt de onderzoekscommissie van het College voor om Forum-Kamerleden Jansen en Van Meijeren te berispen, en ook hen een bestuurslidmaatschap te laten registreren. Baudet is in maart al een keer eerder berispt, en voor hem volgt nu een voorstel tot schorsing. Ook bij die eerdere berisping ging het om het niet registreren van twee nevenfuncties.