Buitenland

Duitse politie pakt extreem-rechtse vrouw op, wilde minister Volksgezondheid ontvoeren

13-10-2022 12:20

Polizei
Shutterstock.

BERLIJN, 13 oktober (Reuters) – De Duitse politie heeft een vrouw gearresteerd die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij een complot om eerder dit jaar minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach te ontvoeren, aldus federale aanklagers op donderdag.

De vrouw, met de Duitse naam Elisabeth R., wordt ervan verdacht de leider te zijn geweest van een radicale groep die van plan was Lauterbach te ontvoeren en elektriciteitsvoorzieningen te vernietigen om zo een landelijke stroomstoring te veroorzaken.

Na de verijdelde ontvoering in april hielden de openbare aanklagers vier andere verdachten aan, die volgens hen banden hadden met groepen die zich verzetten tegen de beperkingen van COVID-19 en met de extreem-rechtse ‘Reichsbuerger‘-beweging, die het bestaan van de moderne Duitse staat ontkent.

De aanklagers zeiden donderdag dat Elisabeth R. betrokken was bij de coƶrdinatie van het complot van de radicale groep, bij pogingen om wapens en explosieven te verkrijgen en bij de werving van gelijkgezinden.

“Deze groep had zich ten doel gesteld om in Duitsland een burgeroorlog te creĆ«ren en zo uiteindelijk de bondsregering en de parlementaire democratie omver te werpen”, aldus de federale aanklagers.

Daartoe was de groep van plan een landelijke black-out te veroorzaken en Lauterbach te ontvoeren, desnoods door zijn lijfwachten te vermoorden.

Elisabeth R. moet later op donderdag voor een federale rechter verschijnen die zal beslissen of zij in voorlopige hechtenis wordt genomen totdat een formele aanklacht tegen haar is ingediend, aldus de aanklagers.