Buitenland

Pfizer: Omicron-booster geeft sterke immuunrespons tegen BA.4 en BA.5-subvarianten

13-10-2022 13:19

Vaccin
Shutterstock.

13 oktober (Reuters) – Pfizer Inc. en zijn Duitse partner BioNTech hebben donderdag gemeld dat hun aan Omicron aangepaste COVID-19 mRNA-vaccin-booster een sterke immuunrespons genereerde tegen de momenteel circulerende BA.5 en de BA.4-subvarianten van Omicron.

Volgens de bedrijven toonden gegevens van een onderzoek bij volwassen patiƫnten aan dat de boosterdosis leidde tot een aanzienlijke toename van neutraliserende antilichaamniveaus tegen de BA.4/BA.5-varianten.

Op Omicron afgestemde injecties van Pfizer en Moderna Inc. zijn al door verschillende landen goedgekeurd, waaronder de Verenigde Staten voor volwassenen en, meer recentelijk, voor kinderen vanaf 5 jaar.

Maar die toelating in de VS was gebaseerd op de veiligheid en doeltreffendheid van het oorspronkelijke vaccin, en niet op de BA.4/BA.5-op maat gemaakte injecties.

De voorlopige gegevens van donderdag suggereerden ook dat het bivalente vaccin waarschijnlijk een betere bescherming biedt tegen de Omicron-subvarianten dan het oorspronkelijke vaccin.