Buitenland

Poetin probeert Azië mee te krijgen in anti-westers frame

13-10-2022 14:56

Vladimir Putin
De Kirgizische president Sadyr Japarov, links, en de Russische president Vladimir Poetin in Astana, Kazachstan, donderdag 13 oktober 2022. Vyacheslav Prokofyev, Sputnik/AP.

ASTANA, KAZACHSTAN, 13 oktober (Reuters) – President Vladimir Poetin heeft een toespraak tot Aziatische leiders op donderdag gebruikt om een thema uit te werken dat hij sterker heeft benadrukt naarmate het militaire geluk van Rusland afnam: dat Moskou het Westen bestrijdt om een eerlijkere wereld tot stand te brengen.

Nu ook de westerse economische sancties zijn aangescherpt, heeft Poetin het accent verlegd van de strijd tegen vermeende “fascisten” in Kiev naar de confrontatie met een “collectief Westen” dat Oekraïne bewapent met het veronderstelde doel zijn invloed uit te breiden ten koste van Rusland.

“De wereld wordt echt multipolair”, zei Poetin. “En Azië, waar nieuwe machtscentra ontstaan, speelt daarin een belangrijke, zo niet sleutelrol.”

Neokoloniale macht

Tijdens een bijeenkomst van de Conferentie over interactie en vertrouwenwekkende maatregelen in Azië (CICA) in de Kazachse hoofdstad Astana, beschreef Poetin het Westen als een neokoloniale macht die erop uit is de ontwikkeling van de rest van de wereld af te remmen en armere landen uit te buiten.

“Net als veel van onze partners in Azië zijn wij van mening dat een herziening nodig is van het mondiale financiële systeem, dat decennialang de zelfbenoemde zogenaamde ‘gouden miljard’, die alle kapitaalstromen en technologieën naar zich toe hebben getrokken, in staat heeft gesteld grotendeels op kosten van anderen te leven”, aldus Poetin.

De leden van de CICA hebben echter hun eigen uiteenlopende agenda’s en zijn voor Rusland ook waardevoller geworden als afnemers van olie, gas en andere grondstoffen die het moeilijk aan het Westen kan verkopen.

Het orgaan omvat verschillende Centraal-Aziatische ex-sovjetlanden die Rusland beschouwen als hun vroegere koloniale overheerser – evenals China, India en sommige Arabische en Zuidoost-Aziatische landen, die hebben geprofiteerd van nauwe handelsbetrekkingen met het Westen en Japan.

De Kazachse autoriteiten verwierpen deze maand een eis van Rusland om de ambassadeur van Oekraïne uit te wijzen, waarbij zij Moskou berispten voor wat zij een ongepaste toonzetting tussen “gelijkwaardige strategische partners” noemden.

Gouden miljard

De uitdrukking “gouden miljard” werd in de jaren negentig populair in het Russische politieke discours als onderdeel van een theorie dat westerse landen hadden samengespannen om de hulpbronnen van anderen, vooral Rusland, uit te buiten, terwijl ze die landen arm hielden en hun bevolking hersenspoelden.

De theorie ondersteunt ook Poetins verklaarde doel om de status van Rusland als wereldmacht te herstellen door zich te verzetten tegen wat hij ziet als een door de Verenigde Staten geleide cabal.

Kiev en het Westen ontkennen elke intentie om Rusland, dat volgens hen een imperialistische aanvalsoorlog tegen Oekraïne voert, te bedreigen of te verkleinen.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz beschreef de oorlog in Oekraïne donderdag als onderdeel van een Russische “kruistocht” tegen de liberale democratie.