Buitenland

Turkije werkt aan wet waardoor ‘desinformatieverspreiders’ gevangenisstraf kunnen krijgen

13-10-2022 17:12

Erdogan
Recep Tayyip Erdoğan, president van Turkije. Foto: public domain.

Het Turkse parlement heeft donderdag een artikel van een wetsontwerp goedgekeurd dat voorziet in gevangenisstraffen voor het verspreiden van “desinformatie”, ondanks grote bezorgdheid over de vrijheid van meningsuiting en journalistiek.

Leden van de oppositie, Europese landen en media-activisten hebben de regering opgeroepen het wetsontwerp, dat is opgesteld door de AKP van president Tayyip Erdogan en haar nationalistische MHP-bondgenoten, te schrappen.

Volgens artikel 29, dat met stemmen van de AKP en de MHP is aangenomen ondanks tegenstemmers van de oppositie, staat op degenen die valse informatie over de veiligheid van Turkije verspreiden om “angst te zaaien en de openbare orde te verstoren” een gevangenisstraf van één tot drie jaar.

Dit artikel is het belangrijkste punt van zorg voor critici van het wetsontwerp, dat waarschijnlijk in zijn geheel zal worden goedgekeurd aangezien de AKP en de MHP een meerderheid in het parlement hebben.

Mediavrijheid wordt steeds belangrijker in de aanloop naar de presidents- en parlementsverkiezingen van volgend jaar, nu uit enquêtes blijkt dat de steun voor Erdogan en de AKP sinds de laatste stemming is gedaald.