Binnenland

Zoon uit opgesloten gezin in Ruinerwold schrijft boek over zijn leven

13-10-2022 13:00

Boerderij in Ruinerwold, waar het gezin woonde. Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Israel van Dorsten, de jongen die in 2019 wegliep bij zijn gezin in Ruinerwold, heeft een boek geschreven. RTV Drenthe mocht het inzien voor de publicatie, en heeft een samenvatting. Nadat Israel contact zocht met een lokale kroegeigenaar, werd ontdekt dat zijn vader het gezin al jaren verborgen had gehouden voor de buitenwereld. Israel zelf stond niet geregistreerd bij de burgerlijke stand, en had geen onderwijs genoten.

Het leven op de boerderij, en op andere woonplaatsen daarvoor, had in het teken gestaan van de denkbeelden van vader Van Dorsten. Hij dacht namelijk de zoon van god te zijn, en geloofde dat hij via een medium met de geestenwereld kon communiceren. Dit medium was aanvankelijk zijn vrouw, maar na haar overlijden moest het een van de kinderen worden. Israel schrijft dat hij het spel meespeelde. Nadat zijn vader in 2016 een beroerte kreeg, en snel achteruitging, begonnen bij Israel de twijfels op te komen over de manier waarop het gezin leefde.

De kinderen leerden van hun vader dat contact met de buitenwereld verboden was. Alleen een Oostenrijkse klusjesman en volgeling van de vader, mocht het erf af om geld te verdienen en boodschappen te doen. De kinderen leefden onder slechte omstandigheden op de boerderij, werden geslagen als ze fouten maakten, en gingen niet naar school.

Israel zag uiteindelijk de kans om een telefoon te kopen, toen hij voor zijn vader een duur beademingsapparaat moest bestellen. Zijn pogingen om met de autoriteiten in contact te komen, werden echter telkens geblokkeerd door zijn eigen twijfels. Hij wist niet wat hij de politie moest vertellen, en wilde ook niet dat zijn vader in de gevangenis zou belanden. Bovendien voelde hij zich nog steeds schuldig, omdat hij iets wilde doen wat van zijn vader niet mocht.

Hij probeerde toch via Slachtofferhulp contact te leggen, en kwam via twee doorverwijzingen terecht bij Stichting Welzijn De Wolden. Een medewerkster van die organisatie probeerde een persoonlijk gesprek met hem te organiseren, maar dit kon volgens Israel niet. Zijn vader zou dat door hebben. Uiteindelijk ontdekte zijn vader de telefoon, en sloeg hij deze stuk met een hamer.

Hierna besloot Israel om de boerderij te verlaten, en naar een kroeg te lopen. Daar was hij al eerder eens geweest, en op de terugweg was hij staande gehouden door politieagenten. Hij had zich echter voorgedaan als een andere broer, die wel ingeschreven stond. Hij durfde van die gelegenheid geen gebruik te maken om over zijn vader te spreken, en de politie laat hem gaan. maar dit keer zoekt hij wel hulp bij de kroegeigenaar. Die schakelt alsnog de politie in, en zo werd de rest van het gezin gevonden.