Binnenland

Aangeklaagde Hart voor Den Haag-politici strijdbaar in de rechtbank

14-10-2022 13:22

Richard de Mos
Richard de Mos. Screenshot NPO.

Door: Jan Omvlee, TPO- Vandaag was de eerste zittingsdag in de corruptiezaak tegen de stadspartij Hart voor Den Haag. Het ging om een regiezitting, nog zonder inhoudelijke behandeling.

Partijleider en ex-PVV-er Richard de Mos staat met medeverdachte en oud-wethouder Rachid Guernaoui terecht voor vermeende corruptie. De Mos en Guernaoui zouden als wethouders wederdiensten hebben geleverd aan een aantal ondernemers, die geld hadden gedoneerd aan de partij. Ook oud-raadslid Nino Duvituliani zou hierbij betrokken zijn geweest

De aangeklaagde ondernemers bestaan uit twee horecaondernemers en drie vastgoedondernemers. Ze zouden flink wat verdachte donaties hebben gedaan aan De Mos en zijn partij, om zo toegang tot vertrouwelijke informatie en een voorkeursbehandeling te krijgen.

De advocaat van De Mos en Guernaoui, Peter Plasman, was kritisch op het feit dat de regiezitting van vrijdag drie jaar na de inval bij de twee wethouders plaatsvindt. Volgens Plasman is er dan ook geen enkel bewijs waarmee de corruptie aangetoond kan worden. De officier van justitie sprak van een ”uiterst complexe zaak”, en zei dat er sprake was van een ”exclusief netwerk” dat hoopte invloed te kunnen krijgen door Hart voor Den Haag te steunen en groot te maken. De partij werd ook bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen de grootste, maar werd buiten de coalitie gehouden.

Volgens de Telegraaf waren de verdachten strijdbaar in de rechtbank. De Mos wordt onder andere verweten dat hij een illegale klusjesman ingezet zou hebben. Hierop antwoordde hij ”ik vraag vanaf nu iedere pizzabezorger om zijn paspoort.” Ook zegt hij uit te kijken naar de behandeling en vrijspraak.

Guernaoui zei dat hij nooit had gedacht ooit blij te zullen zijn om voor de rechter te staan. Ook hij zegt vertrouwen te hebben in vrijspraak. Atilla Akyol, een met De Mos bevriende ondernemer die ook verdachte is, zei dat de rechter niet hoeft te komen met een taakstraf. Hij vraagt de rechter om hem of een gevangenisstraf te geven, of vrij te spreken.

De eerste inhoudelijke zittingsdag moet nu nog even wachten. Volgende week maandag komen vier andere verdachten voor de regiezitting.